Křehké těsto
- máslo (z lednice a pokrájené na drobné kostičky) 125 g
- hladká mouka 230 g
- moučkový cukr 50 g
- vanilka (nebo 1/2 nastrouhané tonka fazole) špetka
- mléko 50 ml
- žloutek 1 ks
Pomerančová náplň
- vejce 6 ks
- pomeranč (malé,ideálně krvavého, ale pokud nebude, můžete použít i normální) 4 ks (příp. 1 a 1/2 velkého)
- cukr krupice 230 g
- smetana ke šlehání (40%) 170 ml
Marinovaný pomeranč
- pomeranč (menší ) 3 ks (příp. 1 velký)
- voda 125 ml
- cukr krupice 110 g
Postup přípravy
- Nejdřív připravte těsto. V míse smíchejte mouku a studené pokrájené máslo – konečky prstů vypracujte drobenku, přidejte do ní cukr, žloutek, mléko a vanilku (nebo tonka fazoli).
- Vypracujte do hladkého těsta, poté z něj vytvarujte kouli, zabalte ji do potravinové fólie a nechte v lednici alespoň hodinu odpočívat.
- Po uplynutí hodiny troubu rozpalte na 200 °C. Nachystejte si koláčovou formu o průměru 24 cm. Na lehce pomoučené pracovní ploše vyválejte těsto na cca 3–4 mm silnou kruhovou placku, kterou následně pomocí válečku přemístěte do formy a rukama opatrně, aby se těsto nepotrhalo, do formy natlačte.
- Těsto, které bude přečnívat, šetrně seřízněte nožem. Na těsto položte pečicí papír, zatěžkejte ho pečicími (nebo klasickými) fazolemi a dejte ho péct na 15 minut.
- Po uvedené době těsto vytáhněte, odstraňte fazole i pečicí papír a následně ho na 6 minut vratťe do trouby dopéct. Troubu chvilku vyvětrejte a stáhněte teplotu na 140 °C.
- Připravte si pomerančovou náplň. V míse pomocí vidličky zlehka prošlehejte vejce, přidejte cukr, šťávu z pomerančů, smetanu a opět vidličkou promíchejte tak, aby se vše propojilo.
- Nechte směs 10 minut odpočívat. Pokud by se nahoře objevila pěna, pomocí lžíce ji opatrně seberte.
- Formu s upečeným těstem dejte do trouby a opatrně na něj nalijte pomerančovou náplň. Pečte 40–45 minut.
- Po uplynutí této doby zkontrolujte, zda je koláč upečený – pokud zůstává mírně třaslavý pouze prostředek náplně, můžete ho vytáhnout a nechat zchladnout (5–6 hodin). Jestli by se vám zdálo, že se třesou ještě i boky náplně, dejte koláč na 5 minut do trouby.
- Druhý den si namarinujte pomeranč na ozdobu – nemusí však nutně být, díky cukru je potom koláč ještě o trochu sladší.
- Do rendlíku nalijte vodu, přisypejte cukr a na středním plameni zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Poté přidejte na tlustší plátky nakrájený pomeranč a nechte 15–20 minut marinovat. Občas vše promíchejte.
- Pomeranč pak naservírujte na koláč a můžete jej lehce zalít vyvařeným „sirupem“. Na dozdobení pak ještě můžete použít vyšlehanou šlehačku nebo upečené pusinky.
Křehký koláč s pomerančovou náplní podle Máma peče doma 2 Zdroj: Máma peče doma