Křehký koláč s pomerančovou náplní podle Máma peče doma

Moje hodnocení
3x

Spojení luxusních pomerančů a jemné smetany? Taková kombinace vás zkrátka musí dostat. Tento křehký koláč je perfektní pro rodinnou oslavu, výročí, ale i jen tak ke kávě, pokud máte dostatek času a chcete se takzvaně vyřádit. :) Jdete do toho s námi?

1 porce
120 minut

Křehké těsto

Pomerančová náplň

  • sůl (vejce) 6 ks
  • malé pomeranče (ideálně krvavého, ale pokud nebude, můžete použít i normální) 4 ks (příp. 1 a 1/2 velkého)
  • cukr krupice 230 g
  • smetana ke šlehání (40%) 170 ml

Marinovaný pomeranč

Na ozdobu

  • pusinky z bílků
  • marinovaný pomeranč
  • případně stačí šlehačka

Postup přípravy

  1. Nejdřív připravte těsto. V míse smíchejte mouku a studené pokrájené máslo – konečky prstů vypracujte drobenku, přidejte do ní cukr, žloutek, mléko a vanilku (nebo tonka fazoli).
  2. Vypracujte do hladkého těsta, poté z něj vytvarujte kouli, zabalte ji do potravinové fólie a nechte v lednici alespoň hodinu odpočívat.
  3. Po uplynutí hodiny troubu rozpalte na 200 °C. Nachystejte si koláčovou formu o průměru 24 cm. Na lehce pomoučené pracovní ploše vyválejte těsto na cca 3–4 mm silnou kruhovou placku, kterou následně pomocí válečku přemístěte do formy a rukama opatrně, aby se těsto nepotrhalo, do formy natlačte.
  4. Těsto, které bude přečnívat, šetrně seřízněte nožem. Na těsto položte pečicí papír, zatěžkejte ho pečicími (nebo klasickými) fazolemi a dejte ho péct na 15 minut.
  5. Po uvedené době těsto vytáhněte, odstraňte fazole i pečicí papír a následně ho na 6 minut vratťe do trouby dopéct. Troubu chvilku vyvětrejte a stáhněte teplotu na 140 °C.
  6. Připravte si pomerančovou náplň. V míse pomocí vidličky zlehka prošlehejte vejce, přidejte cukr, šťávu z pomerančů, smetanu a opět vidličkou promíchejte tak, aby se vše propojilo.
  7. Nechte směs 10 minut odpočívat. Pokud by se nahoře objevila pěna, pomocí lžíce ji opatrně seberte.
  8. Formu s upečeným těstem dejte do trouby a opatrně na něj nalijte pomerančovou náplň. Pečte 40–45 minut.
  9. Po uplynutí této doby zkontrolujte, zda je koláč upečený – pokud zůstává mírně třaslavý pouze prostředek náplně, můžete ho vytáhnout a nechat zchladnout (5–6 hodin). Jestli by se vám zdálo, že se třesou ještě i boky náplně, dejte koláč na 5 minut do trouby.
  10. Druhý den si namarinujte pomeranč na ozdobu – nemusí však nutně být, díky cukru je potom koláč ještě o trochu sladší.
  11. Do rendlíku nalijte vodu, přisypejte cukr a na středním plameni zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí.
  12. Poté přidejte na tlustší plátky nakrájený pomeranč a nechte 15–20 minut marinovat. Občas vše promíchejte.
  13. Pomeranč pak naservírujte na koláč a můžete jej lehce zalít vyvařeným „sirupem“. Na dozdobení pak ještě můžete použít vyšlehanou šlehačku nebo upečené pusinky.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Máma peče doma

Barbora Gorecká Máma peče doma

Blogerka Bára Gorecká pečuje v práci o pacienty a doma o dva syny a manžela. Rozmazluje je především dezerty, moučníky a dorty všeho druhu, které od roku 2016 zveřejňuje na svém blogu Máma peče doma. Po kuchařce Moje nejsladší vzpomínky vytvořila další knihu plnou laskomin – Sladce. Sladké recepty ze všech koutů světa rozdělila do sedmi kapitol a neomezuje se pouze na pečené dobroty. Najdete tu i hity poslední doby jako citronový krém, dulce de leche, domácí nutellu či slaný karamel. Z nabídky 83 pochoutek si vybere opravdu každý, ale pustit se na sladkou jízdu kolem světa s průvodkyní Bárou už chce pořádnou chuť na sladké.

mamapecedoma.com


Přečtěte si také

Recepty