Křehký koláč s pomerančovou náplní podle Máma peče doma
Zdroj: Máma peče doma
Křehký koláč s pomerančovou náplní podle Máma peče doma
Zdroj:
Máma peče doma
Spojení luxusních pomerančů a jemné smetany? Taková kombinace vás zkrátka musí dostat. Tento křehký koláč je perfektní pro rodinnou oslavu, výročí, ale i jen tak ke kávě, pokud máte dostatek času a chcete se takzvaně vyřádit. :) Jdete do toho s námi?
Postup přípravy
-
Nejdřív připravte těsto. V míse smíchejte mouku a studené pokrájené máslo – konečky prstů vypracujte drobenku, přidejte do ní cukr, žloutek, mléko a vanilku (nebo tonka fazoli).
-
Vypracujte do hladkého těsta, poté z něj vytvarujte kouli, zabalte ji do potravinové fólie a nechte v lednici alespoň hodinu odpočívat.
-
Po uplynutí hodiny troubu rozpalte na 200 °C. Nachystejte si koláčovou formu o průměru 24 cm. Na lehce pomoučené pracovní ploše vyválejte těsto na cca 3–4 mm silnou kruhovou placku, kterou následně pomocí válečku přemístěte do formy a rukama opatrně, aby se těsto nepotrhalo, do formy natlačte.
-
Těsto, které bude přečnívat, šetrně seřízněte nožem. Na těsto položte pečicí papír, zatěžkejte ho pečicími (nebo klasickými) fazolemi a dejte ho péct na 15 minut.
-
Po uvedené době těsto vytáhněte, odstraňte fazole i pečicí papír a následně ho na 6 minut vratťe do trouby dopéct. Troubu chvilku vyvětrejte a stáhněte teplotu na 140 °C.
-
Připravte si pomerančovou náplň. V míse pomocí vidličky zlehka prošlehejte vejce, přidejte cukr, šťávu z pomerančů, smetanu a opět vidličkou promíchejte tak, aby se vše propojilo.
-
Nechte směs 10 minut odpočívat. Pokud by se nahoře objevila pěna, pomocí lžíce ji opatrně seberte.
-
Formu s upečeným těstem dejte do trouby a opatrně na něj nalijte pomerančovou náplň. Pečte 40–45 minut.
-
Po uplynutí této doby zkontrolujte, zda je koláč upečený – pokud zůstává mírně třaslavý pouze prostředek náplně, můžete ho vytáhnout a nechat zchladnout (5–6 hodin). Jestli by se vám zdálo, že se třesou ještě i boky náplně, dejte koláč na 5 minut do trouby.
-
Druhý den si namarinujte pomeranč na ozdobu – nemusí však nutně být, díky cukru je potom koláč ještě o trochu sladší.
-
Do rendlíku nalijte vodu, přisypejte cukr a na středním plameni zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí.
-
Poté přidejte na tlustší plátky nakrájený pomeranč a nechte 15–20 minut marinovat. Občas vše promíchejte.
-
Pomeranč pak naservírujte na koláč a můžete jej lehce zalít vyvařeným „sirupem“. Na dozdobení pak ještě můžete použít vyšlehanou šlehačku nebo upečené pusinky.
Křehký koláč s pomerančovou náplní podle Máma peče doma 2
Zdroj: Máma peče doma
Křehký koláč s pomerančovou náplní podle Máma peče doma 2
Zdroj:
Máma peče doma