Křehký koláč s pomerančovou náplní podle Máma peče doma

Moje hodnocení
19x

Spojení luxusních pomerančů a jemné smetany? Taková kombinace vás zkrátka musí dostat. Tento křehký koláč je perfektní pro rodinnou oslavu, výročí, ale i jen tak ke kávě, pokud máte dostatek času a chcete se takzvaně vyřádit. :) Jdete do toho s námi?

1 porce
120 minut

Křehké těsto

Pomerančová náplň

Marinovaný pomeranč

Na ozdobu

Postup přípravy

  1. Nejdřív připravte těsto. V míse smíchejte mouku a studené pokrájené máslo – konečky prstů vypracujte drobenku, přidejte do ní cukr, žloutek, mléko a vanilku (nebo tonka fazoli).
  2. Vypracujte do hladkého těsta, poté z něj vytvarujte kouli, zabalte ji do potravinové fólie a nechte v lednici alespoň hodinu odpočívat.
  3. Po uplynutí hodiny troubu rozpalte na 200 °C. Nachystejte si koláčovou formu o průměru 24 cm. Na lehce pomoučené pracovní ploše vyválejte těsto na cca 3–4 mm silnou kruhovou placku, kterou následně pomocí válečku přemístěte do formy a rukama opatrně, aby se těsto nepotrhalo, do formy natlačte.
  4. Těsto, které bude přečnívat, šetrně seřízněte nožem. Na těsto položte pečicí papír, zatěžkejte ho pečicími (nebo klasickými) fazolemi a dejte ho péct na 15 minut.
  5. Po uvedené době těsto vytáhněte, odstraňte fazole i pečicí papír a následně ho na 6 minut vratťe do trouby dopéct. Troubu chvilku vyvětrejte a stáhněte teplotu na 140 °C.
  6. Připravte si pomerančovou náplň. V míse pomocí vidličky zlehka prošlehejte vejce, přidejte cukr, šťávu z pomerančů, smetanu a opět vidličkou promíchejte tak, aby se vše propojilo.
  7. Nechte směs 10 minut odpočívat. Pokud by se nahoře objevila pěna, pomocí lžíce ji opatrně seberte.
  8. Formu s upečeným těstem dejte do trouby a opatrně na něj nalijte pomerančovou náplň. Pečte 40–45 minut.
  9. Po uplynutí této doby zkontrolujte, zda je koláč upečený – pokud zůstává mírně třaslavý pouze prostředek náplně, můžete ho vytáhnout a nechat zchladnout (5–6 hodin). Jestli by se vám zdálo, že se třesou ještě i boky náplně, dejte koláč na 5 minut do trouby.
  10. Druhý den si namarinujte pomeranč na ozdobu – nemusí však nutně být, díky cukru je potom koláč ještě o trochu sladší.
  11. Do rendlíku nalijte vodu, přisypejte cukr a na středním plameni zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí.
  12. Poté přidejte na tlustší plátky nakrájený pomeranč a nechte 15–20 minut marinovat. Občas vše promíchejte.
  13. Pomeranč pak naservírujte na koláč a můžete jej lehce zalít vyvařeným „sirupem“. Na dozdobení pak ještě můžete použít vyšlehanou šlehačku nebo upečené pusinky.

Zdroj receptu

Máma peče doma

Barbora Gorecká Máma peče doma

Blogerka Bára Gorecká pečuje v práci o pacienty a doma o dva syny a manžela. Rozmazluje je především dezerty, moučníky a dorty všeho druhu, které od roku 2016 zveřejňuje na svém blogu Máma peče doma. Po kuchařce Moje nejsladší vzpomínky vytvořila další knihu plnou laskomin – Sladce. Sladké recepty ze všech koutů světa rozdělila do sedmi kapitol a neomezuje se pouze na pečené dobroty. Najdete tu i hity poslední doby jako citronový krém, dulce de leche, domácí nutellu či slaný karamel. Z nabídky 83 pochoutek si vybere opravdu každý, ale pustit se na sladkou jízdu kolem světa s průvodkyní Bárou už chce pořádnou chuť na sladké.

mamapecedoma.com


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů