reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Beru na vědomí
Koláče babičky z Janovic
Autor: Pěkně vypečený blog Koláče babičky z Janovic

Koláče babičky z Janovic

Hodnoceno: 198x
Na koláče můžete použít také meruňkovou nebo hruškovou marmeládu, mražené borůvky nebo rybíz (ovoce je dobré obalit v cukru moučka, aby nebyl koláč po upečení kyselý).
do 1 hodiny
4 porce

reklama

reklama

Postup

  1. Nejprve si připravte kvásek. Do větší mísy s vlažným mlékem rozdrobte droždí, přidejte cukr, promíchejte, přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Trvá to přibližně 15 minut.
  2. Mezitím si připravte posypku – máslo nakrájejte na malé kostky, přidejte k němu mouku a cukr, ručně vytvořte jemnou posypku bez velkých hrudek.
  3. Do velké mísy od robota prosejte mouku, přidejte hotový kvásek, rozšlehané žloutky, sůl, smetanu a máslo. Těsto nechte hníst (pokud je řídké, přisypejte mouku). Jakmile těsto tvoří bublinky, tzv. „prosí“, zaprašte ho lehce moukou a nechte pod utěrkou půl hodiny kynout.
  4. Po uplynutí této doby dejte těsto opět hníst (přibližně na 10 minut) a pak ho opět zaprašte trochou mouky a nechte pod utěrkou kynout dalších 30 minut. Než těsto nakyne, připravte si tvarohovou náplň (smícháním všech ingrediencí), přichystejte si také marmelády, případně ovoce a žloutky na potření.
  5. Po nakynutí rozdělte těsto na moukou posypané ploše na 4 stejně velké bochánky. Každý bochánek lehce roztáhněte prsty a naplňte ho připraveným tvarohem, uzavřete jako knedlík a lehce zaoblete v ruce.
  6. Připravte si 4 velké plechy. Vyložte je pečicím papírem a na každý z nich přeneste jeden bochánek. Válečkem bochánky opatrně rozválejte do všech stran tak, aby z nich byly tenké placky. Rozválené koláče nechte na plechu kynout dalších 20 minut. Poté potřete okraje koláčů rozšlehanými žloutky a střed namažte povidly, marmeládou nebo poklaďte ovocem. Nakonec je zasypejte posypkou.
  7. Pečte na 165 °C přibližně 25–30 minut pomocí funkce PlusSteam. Během pečení rozpusťte máslo, kterým koláče ihned po upečení pokapejte a potřete také jejich okraje, aby byly měkké, voňavé a lahodné. Máslem nešetřete.
  8. Pokud troubu s párou nevlastníte, pečte koláče na 170 °C přibližně 20–25 minut nebo dokud nezezlátnou.

Koláče babičky z Janovic 2 Foto: Koláče babičky z Janovic; foto: Pěkně vypečený blog

Pěkně vypečený blog Foto: Pěkně vypečený blog 

... aneb peču ráda pro svého muzikanta

Můj Pěkně vypečený blog je zaměřený zejména na sladké pečení, kterým dokážu provonět náš dům i několikrát týdně. Inspiraci čerpám například z receptů mých babiček, ale i bulharské rodiny mého muzikanta, díky které jsem začala objevovat nové chutě a poznávat tradiční balkánské pokrmy. Zároveň ráda zkouším nové moderní recepty, které s nadšením ochutnává naše početná rodina. Tím prvním a největším ochutnávačem, je vždy můj muzikant, protože jak už v podtitulu blogu zní ... peču hlavně pro něj.

Lucie Arichteva, 33 let

reklama

reklama