Najděte si recept
Na co máte chuť?

Koláče babičky z Janovic
Na koláče můžete použít také meruňkovou nebo hruškovou marmeládu, mražené borůvky nebo rybíz (ovoce je dobré obalit v cukru moučka, aby nebyl koláč po upečení kyselý).
do 1 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
- polohrubá mouka 250 g
- hladká mouka 250 g
- povolené máslo 250 g
- Zakysaná smetana 200 g
- rozšlehané žloutky 3 ks
- špetka soli
- hladká mouka na poprášení a podsypání
- rozšlehané žloutky na potření před upečením 2 ks
- rozpuštěné máslo na potření po upečení 3 plné lžíce
Kvásek:
- vlažné mléko 250 ml
- cukr krupice 10 g
- kostka čerstvého droždí 42 g
Posypka:
- polohrubá mouka 250 g
- chlazené máslo 200 g
- cukr krupice 100 g
- domácí vanilkový cukr 1 lžíce
Náplň:
- měkký tvaroh 2 kostky
- domácí vanilkový cukr 1 lžíce
- cukr krupice 3 lžíce
- celé vejce 1 ks
- dle chuti rozinky – den předem oprat a namočit do tuzemáku
Vrchní část koláče:
- povidla (tato dávka povidel vystačí na 2 velké koláče)
- Povidla 1 kelímek (440 g)
- cukr moučka 1 lžíce
- tuzemák dle chuti
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Nejprve si připravte kvásek. Do větší mísy s vlažným mlékem rozdrobte droždí, přidejte cukr, promíchejte, přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Trvá to přibližně 15 minut.
- Mezitím si připravte posypku – máslo nakrájejte na malé kostky, přidejte k němu mouku a cukr, ručně vytvořte jemnou posypku bez velkých hrudek.
- Do velké mísy od robota prosejte mouku, přidejte hotový kvásek, rozšlehané žloutky, sůl, smetanu a máslo. Těsto nechte hníst (pokud je řídké, přisypejte mouku). Jakmile těsto tvoří bublinky, tzv. „prosí“, zaprašte ho lehce moukou a nechte pod utěrkou půl hodiny kynout.
- Po uplynutí této doby dejte těsto opět hníst (přibližně na 10 minut) a pak ho opět zaprašte trochou mouky a nechte pod utěrkou kynout dalších 30 minut. Než těsto nakyne, připravte si tvarohovou náplň (smícháním všech ingrediencí), přichystejte si také marmelády, případně ovoce a žloutky na potření.
- Po nakynutí rozdělte těsto na moukou posypané ploše na 4 stejně velké bochánky. Každý bochánek lehce roztáhněte prsty a naplňte ho připraveným tvarohem, uzavřete jako knedlík a lehce zaoblete v ruce.
- Připravte si 4 velké plechy. Vyložte je pečicím papírem a na každý z nich přeneste jeden bochánek. Válečkem bochánky opatrně rozválejte do všech stran tak, aby z nich byly tenké placky. Rozválené koláče nechte na plechu kynout dalších 20 minut. Poté potřete okraje koláčů rozšlehanými žloutky a střed namažte povidly, marmeládou nebo poklaďte ovocem. Nakonec je zasypejte posypkou.
- Pečte na 165 °C přibližně 25–30 minut pomocí funkce PlusSteam. Během pečení rozpusťte máslo, kterým koláče ihned po upečení pokapejte a potřete také jejich okraje, aby byly měkké, voňavé a lahodné. Máslem nešetřete.
- Pokud troubu s párou nevlastníte, pečte koláče na 170 °C přibližně 20–25 minut nebo dokud nezezlátnou.
Koláče babičky z Janovic; foto: Pěkně vypečený blog
Pěkně vypečený blog
... aneb peču ráda pro svého muzikanta
Můj Pěkně vypečený blog je zaměřený zejména na sladké pečení, kterým dokážu provonět náš dům i několikrát týdně. Inspiraci čerpám například z receptů mých babiček, ale i bulharské rodiny mého muzikanta, díky které jsem začala objevovat nové chutě a poznávat tradiční balkánské pokrmy. Zároveň ráda zkouším nové moderní recepty, které s nadšením ochutnává naše početná rodina. Tím prvním a největším ochutnávačem, je vždy můj muzikant, protože jak už v podtitulu blogu zní ... peču hlavně pro něj.
Lucie Arichteva, 33 let