Suroviny
- kefír (kravské kefírové mléko) 1 litr
- máslová dýně (očištěná) 700 g
- slunečnicový olej 20 g
- mletá skořice 1 lžička
- kardamom (mletý ) 1/4 lžičky
- hřebíček (mletý ) 1/4 lžičky
- zázvor (očištěný) 30 g
- hnědý cukr 2 lžíce
Postup přípravy
- Dýni očistěte a nakrájejte na větší kostky. Zázvor oloupejte a nakrájejte ho na tenké plátky. Oboje vložte do mísy, přidejte olej, koření, špetku soli a promíchejte.
- Směs vložte do pekáče, přikryjte alobalem nebo pokličkou a pečte na 180 °C přibližně 1 hodinu, dokud není dýně měkká.
- Měkkou dýni rozmixujte a nechte vychladit v lednici. Vychlazené směsi by mělo být cca 400–500 g.
- Kefír vlijte do větší mísy, přidejte dýni a mixujte dohladka.
PRIMA TIP: Abyste si opravdu pochutnali, vybrali jsme pro vás letošního vítěze Regionální potraviny kategorie mléčné výrobky v Pardubickém kraji. Jedná se o BIO kravské kefírové mléko z Ranče Bělečko Agro s. r. o. Má dokonale hustou konzistenci s příjemnou ovocno-smetanovou chutí a vůní.