Regionální potravina

Kefírový nápoj s pečenou dýní, zázvorem a hřejivým kořením

Moje hodnocení
6x

Rádi experimentujete a milujete originální sezónní chutě? Pak je tento recept pro vás jako stvořený. Důležitý je ovšem správný základ, v tomto případě zakysaný mléčný výrobek, od něhož se odvíjí chuť celého drinku. Dobrý kefír chutná skvěle i samotný, ale pokud si ho toužíte vyladit novými chutěmi, perfektní volbou je právě pečená dýně, zázvor, skořice, hřebíček a kardamom.

4 porce
60 minut

Suroviny

  • kravské kefírové mléko 1 litr
  • máslová dýně, očištěná 700 g
  • slunečnicový olej 20 g
  • mletá skořice 1 lžička
  • mletý kardamom 1/4 lžičky
  • mletý hřebíček 1/4 lžičky
  • očištěný zázvor 30 g
  • hnědý cukr 2 lžíce

Postup přípravy

  1. Dýni očistěte a nakrájejte na větší kostky. Zázvor oloupejte a nakrájejte ho na tenké plátky. Oboje vložte do mísy, přidejte olej, koření, špetku soli a promíchejte.
  2. Směs vložte do pekáče, přikryjte alobalem nebo pokličkou a pečte na 180 °C přibližně 1 hodinu, dokud není dýně měkká.
  3. Měkkou dýni rozmixujte a nechte vychladit v lednici. Vychlazené směsi by mělo být cca 400–500 g.
  4. Kefír vlijte do větší mísy, přidejte dýni a mixujte dohladka.

PRIMA TIP: Abyste si opravdu pochutnali, vybrali jsme pro vás letošního vítěze Regionální potraviny kategorie mléčné výrobky v Pardubickém kraji. Jedná se o BIO kravské kefírové mléko z Ranče Bělečko Agro s. r. o. Má dokonale hustou konzistenci s příjemnou ovocno-smetanovou chutí a vůní.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Regionální potravina


Přečtěte si také

Recepty