Suroviny
- dlouhozrnná rýže 185 g
- vejce 2 ks
- cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- máslo 1 lžíce
- extra virgin olivový olej 1 lžíce
- rajčata (větší) 2 ks
- chilli (mleté ) 1 špetka
- kari koření (nebo 2 lžičky zelené kari pasty) 1 lžička
- mletý zázvor 1/2 lžičky
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- hladkolistá petržel (nebo koriandr) 1 hrst
- uzený pstruh 350 g
- bílý jogurt (tučný,k podávání) 200 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Rýži několikrát propláchněte, zalijte vodou asi 2 cm nad rýži, osolte a uvařte akorát na skus, trvá to zhruba 15 minut. Vejce uvařte natvrdo, od bodu varu to trvá 9 minut. Zchlaďte je ve studené vodě a oloupejte.
- Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. V široké pánvi rozehřejte máslo a olej, vsypte cibuli a orestujte ji dosklovita. Rajčata nakrájejte nadrobno, vejce na osminky (každou čtvrtku rozpulte uprostřed). Přisypte je k cibuli, přidejte česnek, kari, chilli a zázvor. Promíchejte, a jakmile se z rajčat odpaří voda, přisypte uvařenou (slitou) rýži. Zakápněte ji citronem, dochuťte solí a pepřem a promíchejte.
- Petrželku nebo koriandr nasekejte nadrobno, 1 lžíci zamíchejte do jogurtu, zbytek nasypte na rýži. Rybu natrhejte na kousky, přidejte k rýži spolu s vejci a promíchejte.
- Rýžovou směs kedgeree podávejte s jogurtem ochuceným bylinkami a solí.
PRIMA TIP: Můžete použít i syrovou tresku. Vařte ji asi 5 minut doměkka v osolené vroucí vodě s 2 bobkovými listy a 1 kuličkou nového koření.