Barbora Říhová

Kedgeree s uzeným pstruhem a vejcem natvrdo

Moje hodnocení
6x

Ač název evokuje Irsko nebo Británii, rodokmen tohoto pokrmu sahá až do Indie, odkud si ho domů dovezli britští koloniální úředníci. Svědčí o tom jeho základ z rýže, kari, ryby a vajec. Tradičně se podává s treskou, ale můžete ji obměnit za libovolnou bělomasou rybu.

4 porce
60 minut
anglická

Suroviny

Postup přípravy

  1. Rýži několikrát propláchněte, zalijte vodou asi 2 cm nad rýži, osolte a uvařte akorát na skus, trvá to zhruba 15 minut. Vejce uvařte natvrdo, od bodu varu to trvá 9 minut. Zchlaďte je ve studené vodě a oloupejte.
  2. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. V široké pánvi rozehřejte máslo a olej, vsypte cibuli a orestujte ji dosklovita. Rajčata nakrájejte nadrobno, vejce na osminky (každou čtvrtku rozpulte uprostřed). Přisypte je k cibuli, přidejte česnek, kari, chilli a zázvor. Promíchejte, a jakmile se z rajčat odpaří voda, přisypte uvařenou (slitou) rýži. Zakápněte ji citronem, dochuťte solí a pepřem a promíchejte.
  3. Petrželku nebo koriandr nasekejte nadrobno, 1 lžíci zamíchejte do jogurtu, zbytek nasypte na rýži. Rybu natrhejte na kousky, přidejte k rýži spolu s vejci a promíchejte.
  4. Rýžovou směs kedgeree podávejte s jogurtem ochuceným bylinkami a solí.

PRIMA TIP: Můžete použít i syrovou tresku. Vařte ji asi 5 minut doměkka v osolené vroucí vodě s 2 bobkovými listy a 1 kuličkou nového koření.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Barbora Říhová

Rebarboras kitchen Barbora Říhová

Od roku 2016 píše blog reBarbora’s kitchen, na kterém představuje sladké i slané dobroty. Objevíte zde třeba lahodné turecké pokrmy, které u nás nejsou moc známé a je to škoda. Ve světě se inspirovala i při přípravě Vajíčkové kuchařky. Najdete v ní spoustu báječných jídel z této lokální superpotraviny, kterou ale znají po celém světě. Z vajec vykouzlíte skvělé snídaně, obědy i večeře, i úžasné dezerty.

Vydalo nakladatelství CPress.


Přečtěte si také

Recepty