Craquelin
- hladká mouka 25 g
- cukr krupice 25 g
- máslo 22 g
- mák (bílý) 10 g
Větrník
- vejce 2 ks
- žloutek 1 ks
- máslo 70 g
- mléko 30 g
- voda 90 g
- cukr krupice 6 g
- hladká mouka 70 g
- sůl 2 g
Crème diplomat
- žloutek 120 g
- cukr krupice 120 g
- hladká mouka 50 g
- mléko 400 ml
- smetana 200 g
- mák (bílý) 30 g
- želatina 2 plátky
- višně (marinované višně v alkoholu k podávání)
Postup přípravy
- Craquelin: Všechny suroviny smíchejte a mezi dvěma pečicími papíry vyválejte na tlouštku cca 2 mm. Poté vykrájejte kolečka tvořítkem o průměru 6 cm.
- Větrníky: Vodu, mléko, sůl, cukr a máslo přiveďte k varu, přisypte mouku a pomalu míchejte, až se vzniklé těsto přestane lepit na vařečku. Odstavte a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Poté dejte do kotlíku a postupně přišlehávejte vejce. Těsto přesuňte do cukrářského pytlíku a na plech s pečicím papírem nasříkejte větrníky. Na každý položte jedno kolečko craquelin a pečte v předehřáté troubě na 200 °C (po vložení stáhněte na 180 °C) cca 25 minut.
- Crème Diplomat: Na sucho opražte mák, přilijte mléko a zavařte. Zvlášť vymíchejte žloutky s cukrem a moukou, a postupně přilijte horké mléko s mákem. Přidejte želatinu, kterou nechte nabobtnat ve studené vodě. A důkladně promíchejte. Nechte úplně vychladnout. Do studené hmoty lehce vmíchejte vyšlehanou smetanu.
- Servírování: Větrník rozřízněte na půl a krátce v troubě prohřejte. Spodní část naplňte krémem Diplomat, ozdobte marinovanými višněmi, višňovým gelem. Přikryjte druhou polovinou a pocukrujte (můžete přidat prach s lyofilizovaných višní).
Všechny recepty z pořadu Jak to bylo, šéfe? nejdete v této kolekci: