David Viktorin

Jak to bylo, šéfe? Francouzské větrníky craquelin s bílým mákem a višněmi podle Davida Viktorina

Moje hodnocení
9x

Ve druhém díle Jako to bylo, šéfe? zavítal Zdeněk Pohlreich do restaurace Chateau Petit, v které šéfkuchař David Viktorin připravuje moderní českou kuchyni s francouzským švihem. Jako sladkou tečku spolu připravili výtečné francouzské větrníčky craquelin, které mají vrchní vrstvu jakoby popraskanou, odtud ten název.

1 porce
60 minut
francouzská

Craquelin

Větrník

Crème diplomat

Postup přípravy

  1. Craquelin: Všechny suroviny smíchejte a mezi dvěma pečicími papíry vyválejte na tlouštku cca 2 mm. Poté vykrájejte kolečka tvořítkem o průměru 6 cm.
  2. Větrníky: Vodu, mléko, sůl, cukr a máslo přiveďte k varu, přisypte mouku a pomalu míchejte, až se vzniklé těsto přestane lepit na vařečku. Odstavte a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Poté dejte do kotlíku a postupně přišlehávejte vejce. Těsto přesuňte do cukrářského pytlíku a na plech s pečicím papírem nasříkejte větrníky. Na každý položte jedno kolečko craquelin a pečte v předehřáté troubě na 200 °C (po vložení stáhněte na 180 °C) cca 25 minut.
  3. Crème Diplomat: Na sucho opražte mák, přilijte mléko a zavařte. Zvlášť vymíchejte žloutky s cukrem a moukou, a postupně přilijte horké mléko s mákem. Přidejte želatinu, kterou nechte nabobtnat ve studené vodě. A důkladně promíchejte. Nechte úplně vychladnout. Do studené hmoty lehce vmíchejte vyšlehanou smetanu.
  4. Servírování: Větrník rozřízněte na půl a krátce v troubě prohřejte. Spodní část naplňte krémem Diplomat, ozdobte marinovanými višněmi, višňovým gelem. Přikryjte druhou polovinou a pocukrujte (můžete přidat prach s lyofilizovaných višní).

Všechny recepty z pořadu Jak to bylo, šéfe? nejdete v této kolekci:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

David Viktorin


Přečtěte si také

Recepty