Najděte si recept
Na co máte chuť?

Ibérico pljeskavica s nakládanou cibulí
Černá iberská prasata si pochutnávají na žaludech, které hledají na rozlehlých pláních Iberského poloostrova. Jejich maso patří k nejvyhlášenějšímu vepřovému na světě. Zpravidla se upravuje jako sušená šunka jamón ibérico, ale skvělá chuť polodivokého masa vynikne i na grilu.
do 1 hodiny
4 porce
Vařte podle šéfkuchaře!
Jan Kvasnička / AvantGarde Restaurant & Café
Po absolvování Kulinářské akademie Asociace kuchařů a cukrářů ČR odjel do Austrálie, kde sbíral zkušenosti ve špičkových podnicích v Sydney. V Iceberg či Forty One se naučil především připravovat ryby a kombinovat je s ostatními surovinami. Po návratu do Prahy pracoval v Zdenek’s Oyster Baru, Kampa Parku či Ville Richter a před nástupem do restaurace AvantGarde stihl ještě stáž v tříhvězdičkové michelinské restauraci Aqua v německém Wolfsburgu.
Další skvělé tipy na grilování od špičkových českých šéfkuchařů najdete v letním čísle časopisu Prima FRESH, které je právě v prodeji:
Článek
Nejkrásnější léto na zahradě zažijete s letním číslem časopisu Prima FRESH!
Letní číslo časopisu Prima FRESH je v prodeji již 8. června a těšit se můžete na pořádnou porci prázdninové inspirace!
Suroviny (4 porce)
- bílá cibule 2 ks
- červená cibule 2 ks
- jarní cibulka 4 ks
- cukr krupice 40 g
- vinný ocet 200 ml
- Česnek 1 stroužek
- ibérico krkovice 600 g
- hovězí pupek 200 g
- sůl a čerstvě namletý pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Cibule oloupejte, rozpulte a rozeberte na měsíčky. Na každou porci vyberte z každé cibule dva až tři kusy.
- Cukr rozmíchejte v octě, přidejte rozmáčknutý česnek a uvařte nálev. Vložte do něj měsíčky cibule, přiklopte a nechte vychladnout.
- Krkovici a pupek namelte nahrubo, zbylou cibuli nasekejte nadrobno a promíchejte s masem. Dochuťte solí a pepřem, zabalte do potravinářské fólie a uložte přes noc do lednice. Cibuli dejte také do lednice.
- Druhý den maso rozdělte na čtyři díly a z každého vytvarujte karbanátek. Nechte na lince, až získá pokojovou teplotu.
- Maso upečte na rozpáleném grilu dohněda, trvá tozhruba 3 minuty z každé strany. Podávejte s naloženými cibulkami a bílým chlebem.
Ibérico pljeskavica s nakládanou cibulí; foto: Mikuláš Gottwald / PHOTOONE