Suroviny
- olivový olej 2–3 lžíce
- kuřecí stehenní řízek (nakrájené na velikost sousta) 500 g
- řapíkatý celer (nakrájený na malé kostičky) 2 řapíky
- mrkev (očištěné a nakrájené na plátky) 2 ks
- cibule (nakrájená na kostičky) 1 ks
- rozmarýn (čerstvý nakrájený nebo 1/2 lžičky sušeného) 1 lžička
- hrách (půlený sušený zelený, propláchnutý) 200 g
- drůbeží vývar 2 litry
- brambory (velké, oloupané a nakrájené na kostičky) 3 ks
- česnek (prolisovaný) 2 stroužky
- bylinky (čerstvé bylinky na ozdobu)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Olej rozehřejte ve velkém silnostěnném hrnci a osmažte v něm kousky masa, až trochu zezlátnou, trvá to 8 až 10 minut.
- Přidejte celer, mrkev, cibuli, rozmarýn, osolte a opepřete. Smažte asi 5 minut, až začne cibule měknout.
- Přidejte hrách, zalijte vývarem a uveďte do varu. Teplotu snižte a částečně přikryté vařte asi 20 minut nebo až hrách napůl změkne – při okrajích bude měkký, ve středu ještě ne.
- Přidejte brambory a dál vařte asi 10 minut, až budou hrách i brambory měkké. Podle chuti osolte, opepřete, vmíchejte česnek a posypte nakrájenými bylinkami.
Hrachová polévka s kuřecím masem Zdroj: Marek Kučera