Hrachová polévka s kuřecím masem

Moje hodnocení
4x

Sušený hrách (žlutý nebo zelený) se obvykle podává vyloupaný a rozpůlený. Kdysi patřil ke stálým zásobám každé kuchyně, dnes je spíš exotickou surovinou. V téhle lahodné polévce si ho musí zamilovat i ten, kdo školní hrachovku moc nemusel.

6 porcí
60 minut

Suroviny

  • olivový olej 2–3 lžíce
  • kuřecí maso (kuřecí stehenní řízky nakrájené na velikost sousta) 500 g
  • řapíkatý celer nakrájený na malé kostičky 2 řapíky
  • mrkve, očištěné a nakrájené na plátky 2 ks
  • cibule nakrájená na kostičky 1 ks
  • čerstvý nakrájený rozmarýn nebo 1/2 lžičky sušeného 1 lžička
  • hrách (půlený sušený zelený hrách, propláchnutý) 200 g
  • drůbeží vývar 2 litry
  • velké brambory, oloupané a nakrájené na kostičky 3 ks
  • česnek (česnek, prolisovaný) 2 stroužky
  • čerstvé bylinky na ozdobu
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)

Postup přípravy

  1. Olej rozehřejte ve velkém silnostěnném hrnci a osmažte v něm kousky masa, až trochu zezlátnou, trvá to 8 až 10 minut.
  2. Přidejte celer, mrkev, cibuli, rozmarýn, osolte a opepřete. Smažte asi 5 minut, až začne cibule měknout.
  3. Přidejte hrách, zalijte vývarem a uveďte do varu. Teplotu snižte a částečně přikryté vařte asi 20 minut nebo až hrách napůl změkne – při okrajích bude měkký, ve středu ještě ne.
  4. Přidejte brambory a dál vařte asi 10 minut, až budou hrách i brambory měkké. Podle chuti osolte, opepřete, vmíchejte česnek a posypte nakrájenými bylinkami.

Další neodolatelné recepty na polévky z luštěnin najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty