Suroviny
- hřiby (sušené) 50 g
- jedlé kaštany 8 ks
- cibule 1 ks
- mleté maso (směs vepřového a hovězího) 300 g
- vejce 2 ks
- strouhanka 2 lžíce
- smetana (30%) 4 lžíce
- pažitka (nasekaná) 2 lžíce
- jarní kuře 2 ks
- máslo 2 lžíce
- olej 2 lžíce
- sůl
- bílý pepř (čerstvě mletý)
Postup přípravy
- Troubu rozehřejte na 190 °C. Hříbky namočte do vlažné vody a nechte je 30 minut změknout. Kaštany nařízněte na oblé straně do kříže a pečte je v troubě asi 15 minut. Pak je vyndejte a ještě horké je oloupejte (vychladlé kaštany se loupají velmi obtížně).
- Kaštany i oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno. Houby slijte a vymačkejte z nich přebytečnou vodu. Pokrájejte je na menší kousky.
- Kaštany, cibuli a houby promíchejte v míse s mletým masem, vejci rozšlehanými ve dvou lžících studené vody, se strouhankou, smetanou a s pažitkou. Osolte a opepřete.
- Kuřátka osolte zvenku i zevnitř a naplňte je nádivkou. Břišní otvor zašijte nebo sepněte jehlou a pečte v troubě asi 35 minut na másle s olejem. Občas je podlijte horkou vodou a přelijte výpekem. Upečená kuřátka rozpulte a podávejte se salátem.
- Prima tip: Kaštany můžete upéct i na pánvi, ale vždy předem nařízněte jejich slupku, aby mohl unikat vzduch, který se teplem roztahuje a nenaříznuté kaštany obvykle s velkým „výbuchem“ roztrhne.