Suroviny
- velké batáty 2 ks
- kysané zelí 200 g
- nerafinovaná sůl
- majoránka 2 lžíce
- přepuštěné máslo na vymazání plechu
- bio vejce 4 ks
- sušené chilli papričky 2 ks
- kurkuma 1/2 lžičky
- extra panenský olivový olej 2 lžíce
- čerstvě namletý barevný pepř
Postup přípravy
- Batáty namočte do octové vody a dobře je vydrhněte. (Pokud se nechcete s čištěním tolik zdržovat, batáty pouze oloupejte.)
- Oprané nebo oloupané batáty nastrouhejte nahrubo.
- V míse je promíchejte s kysaným zelím.
- Hojně osolte, přisypte dostatek majoránky a vše dobře promíchejte.
- Batáty s kysaným zelím rozprostřete na plech vymazaný přepuštěným máslem nebo do zapékací nádoby.
- V hrnku rozšlehejte vejce se solí, nasekanou chilli papričkou a kurkumou.
- Batáty rovnoměrně zalijte rozšlehanými vejci.
- Zakápněte olivovým olejem a opepřete.
- Pečte 30 minut při 170 °C, až se na povrchu vytvoří mírně zlatavá kůrka.
Gratinované batáty s kysaným zelím a chilli Zdroj: Petra Novotná / Dej tělu šanci