Suroviny
- brambory (typu A, B) 1 kg
- uzené maso (uzená krkovice nebo plecko) 300 g
- vejce 8 ks (4 natvrdo, 4 ke smetaně)
- červená cibule 1 ks
- máslo (na pánev) trocha
- sádlo (na vymazání pekáče)
- smetana (33% ) 400 ml
- petrželka
- kyselé okurky
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Uvařte ve slupce brambory „na skus“, slijte je, nechte vychladnout tak, aby se daly oloupat a nakrájete na kolečka.
- Uzené maso v celku povařte ve vodě 15 minut. Vyndejte a nakrájejte na kostičky.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka. Ty pak poduste krátce na pánvi na másle. Čtyři vejce uvařte natvrdo, oloupejte a nakrájejte na kolečka. Troubu předehřejte na 170 °C.
- Pekáč vymažte sádlem. Na dno rozložte brambory, zlehka je osolte, opepřete, dejte na ně část uzeného, cibuli, vejce, znovu dejte brambory. Vrstvy zakončete bramborami. Pozor, ať nepřesolíte.
- Pekáč dejte do předehřáté trouby a pečte 10 minut. Mezitím vyšlehejte smetanu s vejci, trošku směs osolte a opepřete. Brambory vytáhněte z trouby a zalijte je směsí. Pečte dalších 25 minut.
- Poté troubu vypněte, pootevřete a nechte zapečené francouzské brambory ještě 15 minut „dojít“. Podávejte je posypané nasekanou petrželkou a nezapomeňte na kyselé okurky.