Svatava Vašková / Coolinářka

Focaccia s cherry rajčaty

Moje hodnocení
5x

Nejznámější italské pečivo si udrželo svůj italský název ve většině jazyků. Římané ho pojmenovali chleba pečený v popelu v peci, aby tím odlišili kulatý nadýchaný chléb pečený v peci. Na způsob pečení odkazuje plochý tvar i příprava podobná plackám. Focaccia chutná nejlépe čerstvá, ještě vlažná, jen tak nebo namáčená do kvalitního olivového oleje. Nenechte se odradit tím, že je z kynutého těsta, příprava je velice jednoduchá a vyžaduje jen začít dostatečně včas před podáváním večeře. 

2 porce
60 minut
italská

Suroviny

  • čerstvé droždí 10 g (1/4 kostky)
  • cukr krupice 1 lžička
  • hladká mouka 250 g
  • sůl 1 lžička
  • vlažná voda 250 ml
  • olivový olej 2 lžíce
  • cherry rajčátka 1 velká hrst
  • čerstvý rozmarýn 2–3 snítky
  • hladká mouka na pomoučení

Postup přípravy

  1. Do velké mísy rozdrobte droždí, posypte cukrem a míchejte, až vznikne řídká kašička. Prosejte na ni mouku, osolte ji, přilijte vodu a 1 lžíci oleje. Promíchejte a hněťte vařečkou zhruba 5 minut, těsto začne houstnout a spojovat se. Použít můžete i kuchyňský robot s hnětacím hákem.
  2. Hotové těsto posypte moukou, mísu zakryjte utěrkou a nechte těsto na teplém místě 1,5 hodiny kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
  3. Plech vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 230 °C. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a prsty ho vytahujte do tvaru placky. Těsto příliš nemačkejte, aby v něm zůstaly bublinky a bylo po upečení nadýchané a zároveň křupavé. Položte ho na připravený plech, potřete zbylým olejem, lehce do něj vmáčkněte cherry rajčátka, posypte ho rozmarýnem a pečte v troubě 15–20 minut dozlatova.
  4. Upečenou focacciu vyjměte a nechte zchladnout. Nakrájejte ji na čtverce nebo díly.

PRIMA TIP: Focacciu můžete ochutit pokaždé jinak. Před pečením ji posypte sdrhnutým rozmarýnem nebo tymiánem, nakrájenými rajčaty (čerstvými nebo sušenými), olivami, ořechy nebo plátky cibule.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Svatava Vašková / Coolinářka

Svatava Vašková / Coolinářka

Autorka foodblogu Coolinářka a autorka kuchařek Coolinářka testováno na rodině a Vánoční kuchařka pro kluky a holky ve svých receptech inspiruje je každodennímu vaření z kvalitních, běžně dostupných surovin.

V nové knize Tak chutná hygge nabízí více než 70 tipů na pohodové večeře.

Na jejím blogu najdete široké spektrum receptů: od typů na snídaně, polévky, masitá i zeleninová hlavní jídla, až po jednoduché recepty.

Knížky můžete sehnat ve všech knihkupectvích nebo si je objednat například ZDE.

​​​​​​​


Přečtěte si také

Recepty