návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Focaccia s cherry rajčaty

Hodnoceno: 0x
2–3 porce
do 1 hodiny
Focaccia s cherry rajčaty
Autor: Svatava Vašková Focaccia s cherry rajčaty
Nejznámější italské pečivo si udrželo svůj italský název ve většině jazyků. Římané ho pojmenovali chleba pečený v popelu v peci, aby tím odlišili kulatý nadýchaný chléb pečený v peci. Na způsob pečení odkazuje plochý tvar i příprava podobná plackám. Focaccia chutná nejlépe čerstvá, ještě vlažná, jen tak nebo namáčená do kvalitního olivového oleje. Nenechte se odradit tím, že je z kynutého těsta, příprava je velice jednoduchá a vyžaduje jen začít dostatečně včas před podáváním večeře. 

Suroviny (2–3 porce)

Postup

  1. Do velké mísy rozdrobte droždí, posypte cukrem a míchejte, až vznikne řídká kašička. Prosejte na ni mouku, osolte ji, přilijte vodu a 1 lžíci oleje. Promíchejte a hněťte vařečkou zhruba 5 minut, těsto začne houstnout a spojovat se. Použít můžete i kuchyňský robot s hnětacím hákem. 
  2. Hotové těsto posypte moukou, mísu zakryjte utěrkou a nechte těsto na teplém místě 1,5 hodiny kynout, až zdvojnásobí svůj objem. 
  3. Plech vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 230 °C. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a prsty ho vytahujte do tvaru placky. Těsto příliš nemačkejte, aby v něm zůstaly bublinky a bylo po upečení nadýchané a zároveň křupavé. Položte ho na připravený plech, potřete zbylým olejem, lehce do něj vmáčkněte cherry rajčátka, posypte ho rozmarýnem a pečte v troubě 15–20 minut dozlatova. 
  4. Upečenou focacciu vyjměte a nechte zchladnout. Nakrájejte ji na čtverce nebo díly. 

PRIMA TIP: Focacciu můžete ochutit pokaždé jinak. Před pečením ji posypte sdrhnutým rozmarýnem nebo tymiánem, nakrájenými rajčaty (čerstvými nebo sušenými), olivami, ořechy nebo plátky cibule. 

Focaccia s cherry rajčaty
Autor: Svatava Vašková Focaccia s cherry rajčaty

Tak chutná hygge
Svatava Vašková

70 receptů na pohodové večeře

Svatava Vašková alias foodblogerka Coolinářka píše svůj blog od roku 2015, za tu dobu na něm zveřejnila bezmála 250 receptů. Záhy získala řadu pravidelných čtenářů a zařadila se tak mezi nejúspěšnější české fooblogerky. 

Ve své třetí kuchařce se Coolinářka zaměřila na rychlé a jednoduché večeře. Aby byl zážitek z jídla dokonalý, propojila své recepty s dánským konceptem HYGGE. Všechna jídla uvařila a nafotila tak, aby vás výsledek inspiroval k tomu, že si stejnou atmosféru pohody vykouzlíte i u vás doma. A v čem vlastně hygge spočívá? Je to pohoda, kterou cítíte, když se šálkem kávy pozorujete za oknem letní bouřku. Je to pocit teplého domova, bezpečí, sounáležitosti a štěstí. Jsou to chvíle, které trávíte s blízkými lidmi. Je to stůl osvětlený svíčkami a skvělé jídlo na něm.

V nové kuchařce najdete 70 receptů rozdělených do pěti oddílů - polévky, studené večeře, teplé večeře s masem, bezmasé večeře, a nakonec i chuťovky a snacky. Autorka se nevěnuje žádné dietě ani stravovacímu omezení, proto její knížky vždy zaujmou širokou škálu čtenářů.

Související témata: pečivo , Malá jídla , Italská kuchyně