Suroviny
- droždí (čerstvé ) 10 g (1/4 kostky)
- cukr krupice 1 lžička
- hladká mouka 250 g
- voda (vlažná ) 250 ml
- olivový olej 2 lžíce
- cherry rajčata 1 velká hrst
- rozmarýn (čerstvý) 2–3 snítky
- hladká mouka (na pomoučení)
- sůl 1 lžička
Postup přípravy
- Do velké mísy rozdrobte droždí, posypte cukrem a míchejte, až vznikne řídká kašička. Prosejte na ni mouku, osolte ji, přilijte vodu a 1 lžíci oleje. Promíchejte a hněťte vařečkou zhruba 5 minut, těsto začne houstnout a spojovat se. Použít můžete i kuchyňský robot s hnětacím hákem.
- Hotové těsto posypte moukou, mísu zakryjte utěrkou a nechte těsto na teplém místě 1,5 hodiny kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
- Plech vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 230 °C. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a prsty ho vytahujte do tvaru placky. Těsto příliš nemačkejte, aby v něm zůstaly bublinky a bylo po upečení nadýchané a zároveň křupavé. Položte ho na připravený plech, potřete zbylým olejem, lehce do něj vmáčkněte cherry rajčátka, posypte ho rozmarýnem a pečte v troubě 15–20 minut dozlatova.
- Upečenou focacciu vyjměte a nechte zchladnout. Nakrájejte ji na čtverce nebo díly.
PRIMA TIP: Focacciu můžete ochutit pokaždé jinak. Před pečením ji posypte sdrhnutým rozmarýnem nebo tymiánem, nakrájenými rajčaty (čerstvými nebo sušenými), olivami, ořechy nebo plátky cibule.
Focaccia s cherry rajčaty Zdroj: Svatava Vašková