Suroviny
- máslová dýně 1 ks
- hruška 2 ks
- máslo 3 lžíce
- cibule 3 ks
- česnek 3 stroužky
- zázvor (čerstvý nastrouhaný ) 1 lžíce
- mletá skořice 1/2 lžičky
- kuřecí vývar 500 ml
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Na ozdobu
- krutony
- pancetta (najemno nasekaná) 3 lžíce
- hladkolistá petržel (nasekaná) 3 lžičky
Postup přípravy
- Očištěnou dýni nakrájejte na větší kusy a dejte na plech s pečicím papírem do vyhřáté trouby (180 °C). Hrušky oloupejte, překrojte na půl a zbavte jádřinců. Po 20 minutách je přidejte k dýni a pečte doměkka dalších cca 25 minut. Měkkost dýně zkontrolujte vidličkou.
- V hrnci nechte na másle zesklovatět nasekanou cibuli. Přidejte prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor. Po chvíli vložte do hrnce pečenou dýni a hrušky a zalijte kuřecím vývarem. Osolte, opepřete, přidejte skořici a vařte na mírném ohni asi 30 minut.
- Rozmixujte tyčovým mixérem a dochuťte. Je-li krém příliš hustý, přidejte vývar. Při servírování dozdobte krutony, nasekanou, nasucho opraženou pancettou a petrželkou.
Dýňovo-hruškový krém s křupavou pancettou Zdroj: archiv Mionetto