Suroviny
- celé kuře 1 ks
- máslo
- hřiby (čerstvé nebo sušené)
- česnek
- sušený tymián
- bílé víno
- kuřecí vývar
- hladká mouka
- smetana
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Naporcujte kuře na osm částí: oddělte stehna a v kloubu je rozřízněte napůl, hruď rozčtvrťte a odstraňte páteř. Kousky kuřete osolte a opepřete ze všech stran. Na pánvi rozehřejte máslo a kousky masa na něm opečte z obou stran.
- Přihoďte k masu tři stroužky česneku a snítku tymiánu. Opečené kuře dejte stranou do pekáčku a na pánev přilijte k výpeku bílé víno. Nechte víno odpařit a do omáčky vraťte kusy masa. Vše zalijte drůbežím vývarem, přidejte pár kousků hříbků a přikryjte pokličkou nebo pečicím papírem s otvorem uprostřed. Duste zhruba 40 minut. Pokud nemáte čerstvé hříbky, můžete sušené namočit předem na chvíli do vody.
- Mezitím v kastrůlku rozpusťte další máslo, přisypte hladkou mouku. Míchejte, dokud jíška nebude zlatá. Pak maso vyndejte z omáčky vedle do mísy a omáčku přeceďte. Přidejte do ní jíšku a pro jistotu rozmixujte ponorným mixérem. Nasypte zpátky do omáčky houby a vraťte do ní maso a celé jídlo ještě 10 minut provařte.
- Zjemněte jídlo trochou smetany a můžete podávat třeba s těstovinami.
Dušené kuře na hříbkách v krémové omáčce 2 Zdroj: FTV Prima