Důlkové koláčky plněné džemem
Zdroj: Kurz domácího pečení
Důlkové koláčky plněné džemem
Zdroj:
Kurz domácího pečení
Tyto tradiční koláčky se skvěle hodí na pečení s dětmi, protože jejich příprava zahrnuje hodně „žmoulání“ těsta a „píchání“ do něj prstem. Můžete použít takový džem, jaký máte zrovna po ruce – meruňkový, jahodový, ze směsi lesního ovoce nebo švestkový, hodí se každý. A kdyby byl ještě k tomu domácí…
Postup přípravy
-
Předehřejte troubu na 180 °C nebo 160 °C v případě použití funkce horký vzduch. Vyložte dva velké plechy pečicím papírem.
-
Pomocí elektrického ručního šlehače nebo kuchyňského robota vyšlehejte máslo, cukr a vanilkovou esenci nebo extrakt do světlé krémovité konzistence. Prosejte společně mouku, pudinkový prášek a prášek do pečiva. Přidejte je do máslové směsi spolu s mlékem a zapracujte na nejnižší otáčky, dokud se nevytvoří hladké poddajné těsto.
-
Nabírejte polévkové lžíce těsta a válejte z nich kuličky, které pokládejte 5 cm od sebe na plech. Každou kuličku zploštěte tak, aby měla průměr asi 4 cm a tloušťku asi 1 cm. Prstem nebo koncem vařečky udělejte do každé placičky důlek o průměru asi 2 cm. Do každého důlku dejte asi ½ čajové lžičky džemu.
-
Pečte v předehřáté troubě 20 minut, v polovině pečení plechy prohoďte. Koláčky by měly být zlatavé a propečené. Nechte je na plechách, dokud zcela nevychladnou.
Důlkové koláčky plněné džemem
Zdroj: Kurz domácího pečení
Důlkové koláčky plněné džemem
Zdroj:
Kurz domácího pečení