Suroviny
- máslo (pokojové teploty, nakrájené na kostky) 125 g
- cukr krupice (extra jemný ) 75 g
- vanilková esence (nebo extrakt) 1 lžička
- hladká mouka 185 g
- vanilkový pudink v prášku 35 g
- mléko 2 lžíce
- malinový džem (nebo jiný džem dle vaší volby) 85 g
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 °C nebo 160 °C v případě použití funkce horký vzduch. Vyložte dva velké plechy pečicím papírem.
- Pomocí elektrického ručního šlehače nebo kuchyňského robota vyšlehejte máslo, cukr a vanilkovou esenci nebo extrakt do světlé krémovité konzistence. Prosejte společně mouku, pudinkový prášek a prášek do pečiva. Přidejte je do máslové směsi spolu s mlékem a zapracujte na nejnižší otáčky, dokud se nevytvoří hladké poddajné těsto.
- Nabírejte polévkové lžíce těsta a válejte z nich kuličky, které pokládejte 5 cm od sebe na plech. Každou kuličku zploštěte tak, aby měla průměr asi 4 cm a tloušťku asi 1 cm. Prstem nebo koncem vařečky udělejte do každé placičky důlek o průměru asi 2 cm. Do každého důlku dejte asi ½ čajové lžičky džemu.
- Pečte v předehřáté troubě 20 minut, v polovině pečení plechy prohoďte. Koláčky by měly být zlatavé a propečené. Nechte je na plechách, dokud zcela nevychladnou.
Důlkové koláčky plněné džemem Zdroj: Kurz domácího pečení