Suroviny
- voda (vlažná ) 300 ml
- cukr krupice 1 lžička
- sušené droždí 1 sáček
- hladká mouka 400 g
- mák (celý ) 2 lžíce
- vlašské ořechy (nasekané) 50 g
- sůl
Postup přípravy
- Vodu, cukr a droždí rozmíchejte v míse, přidejte hladkou mouku a vypracujte těsto. Nakonec do těsta lehce vmíchejte celý mák a ořechy.
- Bochánek vložte do malé zapékací mísy vyložené pečicím papírem a pečete v předehřáté troubě na 200 °C zhruba hodinu. Během pečení můžete občas potřít slanou vodou.
- Zda je chleba hotový, poznáte pomocí špejle. Těsto nesmí lepit. Každá trouba peče jinak, a tak se může čas pečení lišit.
PRIMA TIP: Mlsat se dá i zdravě, který podzimní recept zkusíte jako první? Pro makové recepty vždy používejte čerstvý kvalitní mák, nejlépe takový, který je označen Českou cechovní normou. Nebo si jej kupte přímo od pěstitelů na Makové mapě https://mapa.nasmodrymak.cz/. Více informací o naší české tradiční plodině a další makové recepty najdete na www.nasmodrymak.cz.
Domácí ořechovo-makový chléb bez kynutí 2 Zdroj: www.nasmodrymak.cz / Kitchenbook