Limonáda (6 porcí)
- čerstvé jahody 2 hrnky
- voda 1,8 l
- cukr 200 g
- čerstvě vymačkaná citronová šťáva 500 ml
- nakrájené jahody, plátky citronu a lístky bylinek na ozdobu
Tequila (1 koktejl)
- zralé jahody, bez stopky 3 ks
- tequila 50 ml
- šťáva z 1/2 limety
- tonik nebo sodovka 50 ml
Postup přípravy
- LIMONÁDA: Nejprve si připravte sirup. Cukr smíchejte s 500 ml vody a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Jahody rozmixujte s 250 ml vody na hladké pyré. Ve džbánu ho promíchejte s cukrovým rozvarem, citronovou šťávou a zbylou vodou a dejte vychladit.
- Před podávání ozdobte plátky ovoce a bylinkami, případně kostkami ledu.
- TEQUILA: Jahody dejte do sklenice, v níž budete koktejl podávat, a rozmačkejte je, resp. rozetřete barmanským tloukem. Přidejte tequilu, limetovou šťávu a tonik a podávejte na ledu.
PRIMA TIP: V domácích limonádách se obvykle jen promíchá cukr s vodou, ale v jednoduchém rozvaru se cukr lépe rozpustí, dodá limonádě lehkou viskozitu a příjemnější chuť.
Domácí jahodová limonáda a jahodová tequila Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD