Najděte si recept
Na co máte chuť?

Domácí čerstvý sýr
Napadlo vás někdy, že si můžete doma snadno připravit čerstvý sýr? Postačí vám k tomu jen kvalitní jogurt a jemné plátýnko. Aby byl sýr ještě lahodnější, přidejte navíc smetanu, čerstvé bylinky a koření.
do 10 minut
10 porcí
Suroviny (10 porcí)
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Jogurt můžete před výrobou sýra ochutit, a to téměř čímkoli – solí, kořením a čerstvými bylinkami, nebo dokonce medem, ořechy a sušeným ovocem.
- Jogurt smíchejte se smetanou, bylinkami a ostatními ingrediencemi. Směs opatrně vlijte do čistého plátýnka (příp. utěrky) a vložte do cedníku nad misku, kde ji nechte po dobu 24 hodin odkapat od syrovátky. Hotový sýr konzumujte ihned nebo uchovávejte v ledničce.
PRIMA TIP: Vykapanou syrovátku nevyhazujte – pomáhá při hubnutí nebo se přidává do těsta při pečení chleba.
Domácí čerstvý sýr. Foto: archiv Hollandia