Suroviny
- hořká čokoláda 125 g
- máslo 150 g
- sůl 1 špetka
- vejce (větší ) 4 ks
- cukr krupice 160 g
- polohrubá mouka 65 g
- kakao (holandské) 2 lžíce
- zmrzlina (k podávání)
- máslo (na vymazání formiček)
Kýženého stavu docílíte jedině perfektním načasováním. Připravte o jeden kousek navíc a upečete ho v předehřáté troubě 9 minut. Vyjměte ho, rozkrojte a podle konzistence středu upravte čas. Zbylé fondány tak upečete perfektně!
Postup přípravy
- Připravte si 9 samostatných formiček na pudink či na muffiny o průměru 7 cm a výšce 4 cm. Vymažte je máslem a po obvodu vyložte pečicím papírem tak, aby formičku zlehka přesahoval. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
- Do misky ve vodní lázni nasekejte čokoládu a máslo, zlehka osolte a rozehřejte. V jiné míse prošlehejte vidličkou vejce s cukrem, až vznikne pěna, a pomalu přimíchejte čokoládovou směs. Prosejte navrch mouku a kakao a promíchejte. Směs nalijte do formiček, každou naplňte tak do tří čtvrtin a uložte do lednice na 2 hodiny až 2 dny.
- Troubu předehřejte na 180 °C a na zkoušku upečte jeden fondán, abyste správně odhadli dobu pečení a vnitřek koláčku zůstal opravdu tekutý. Pečte jej 9–10 minut, vytáhněte z trouby a rozřízněte jej. Pokud je vnitřek tekutý, ale vnější strana je upečená, můžete stejně dlouho při dané teplotě upéct i zbytek fondánů. Buďte ale opatrní, i pár minut navíc způsobí, že se fondány celé propečou. Podávejte je s kopečkem oblíbené zmrzliny.