Suroviny
- vejce (velká ) 2 ks
- dijonská hořčice 1 lžička
- bílý vinný ocet 2 lžičky
- olivový olej 100 ml
- worcesterová omáčka 1/2 lžičky
- nakládané okurky (nadrobno nakrájené ) 1,5 lžíce
- kapary (nadrobno nakrájené ) 1,5 lžíce
- bylinky (nakrájené bylinky (např. estragon, kopr a pažitka)) 2 lžíce
- chléb (opečený kváskový chléb nebo chřest uvařený v páře k podávání)
- sůl
- čerstvě namletý pepř (černý)
Postup přípravy
- V malém hrnci přiveďte k varu vodu a opatrně do ní vložte vejce. Vařte je 10 minut a pak je přeneste pod tekoucí studenou vodu, oloupejte a rozpulte. Žloutky dejte do misky, rozetřete vidličkou a protřete sítem. Bílky nakrájejte nahrubo.
- Do misky se žloutky přidejte hořčici, ocet, sůl a pepř a prošlehejte. Velmi pomalu, zpočátku po kapkách, přidávejte za stálého šlehání olej, dokud nevznikne emulze. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem, potom vmíchejte zbývající přísady a bílky.
- Podávejte s opečenými krajíčky kváskového chleba nebo chřestem uvařeným v páře.