Cukrfree třešňový koláč s tvarohem a čokoládou

Moje hodnocení
5x

Hledáte recept na neodolatelný letní koláč, ve kterém nebudete potřebovat ani gram cukru navíc? Pak pro vás máme dobrou zprávu! Cukrfree upekla tento skvost, který veškerou sladkost získává ze sezonního ovoce, v tomto případě z třešní. Nechybí ani čokoláda nebo třeba tvaroh. Tak jdeme na to!

1 porce
60 minut

Spodní vrstva

  • mandle bez slupky 150 g (nebo mandlové mouky)
  • strouhaný bio kokos 75 g
  • kakao 3 lžíce
  • prášek do pečiva s vinným kamenem 1 lžička
  • vysokoprocentní čokoláda 70 g
  • mandlové mléko 1/2 hrnku
  • vejce 2 ks

Tvarohová vrstva

  • cream cheese 240 g
  • farmářský tvaroh 230 g
  • vejce 1 ks
  • žloutek 1 ks
  • vanilka (vanilkový extrakt)

Na dokončení

  • třešně cca 250 g
  • vysokoprocentní čokoláda na posyp 30 g
  • kokosový olej na vymazání formy

TIPY OD CUKRFREE:

  • Použila jsem formu o rozměrech 15 x 36 cm (tzn. cca 25 cm, pokud použijete kulatou formu).
  • Podle toho, jak budete mít sladké třešně, bude sladký i dezert. Pokud chcete dezert sladší nebo pokud máte méně sladké třešně, můžete je přidat ještě mezi čokoládovou a tvarohovou vrstvu, tedy v pořadí čokoládová vrstva – třešně – tvarohová vrstva – třešně.
  • Dezert chutná nejlépe, když je pár dní uleželý.

Postup přípravy

  1. Mandle a kokos rozmixujte na jemnou moučku.
  2. Poté přidejte kakao a prášek do pečiva a ještě společně promixujte tak, aby se všechny ingredience spojily (ale opatrně, ať směs nepřemixujete do másla).
  3. Poté do těsta vmíchejte vejce a mléko. Mezitím si ve vodní lázni rozehřejte čokoládu a poté ji do těsta důkladně vmíchejte.
  4. Formu vymažte kokosovým olejem nebo vyložte papírem na pečení a rovnoměrně rozprostřete na její dno čokoládovou vrstvu.
  5. Ingredience na tvarohovou vrstvu vložte do nádoby a promíchejte tak, aby vznikla hladká hmota. Tu poté rozprostřete na čokoládovou vrstvu.
  6. Troubu předehřejte na 175 °C. Třešně omyjte, rozpulte a rovnoměrně vyskládejte na tvarohovou vrstvu. Čokoládu nasekejte a posypte s ní dezert.
  7. Poté jej vložte do trouby a pečte 30–35 minut, dokud tvarohová vrstva nezačne zlátnout.
  8. Hotový dezert nechte nejdříve vychladnout v pokojové teplotě a poté vložte ještě alespoň na hodinu do lednice.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Tereza Pánková

redaktorka FTV Prima

Přečtěte si také

Recepty