Spodní vrstva
- mandle (bez slupky) 150 g (nebo mandlové mouky)
- strouhaný kokos (bio ) 75 g
- kakao 3 lžíce
- prášek do pečiva (s vinným kamenem) 1 lžička
- čokoláda (vysokoprocentní ) 70 g
- mandlové mléko 1/2 hrnku
- vejce 2 ks
Tvarohová vrstva
- krémový sýr 240 g
- tvaroh (farmářský ) 230 g
- vejce 1 ks
- žloutek 1 ks
- vanilkový extrakt
Na dokončení
- třešně cca 250 g
- čokoláda (vysokoprocentní, na posyp) 30 g
- Kokosový olej (na vymazání formy)
TIPY OD CUKRFREE:
- Použila jsem formu o rozměrech 15 x 36 cm (tzn. cca 25 cm, pokud použijete kulatou formu).
- Podle toho, jak budete mít sladké třešně, bude sladký i dezert. Pokud chcete dezert sladší nebo pokud máte méně sladké třešně, můžete je přidat ještě mezi čokoládovou a tvarohovou vrstvu, tedy v pořadí čokoládová vrstva – třešně – tvarohová vrstva – třešně.
- Dezert chutná nejlépe, když je pár dní uleželý.
Postup přípravy
- Mandle a kokos rozmixujte na jemnou moučku.
- Poté přidejte kakao a prášek do pečiva a ještě společně promixujte tak, aby se všechny ingredience spojily (ale opatrně, ať směs nepřemixujete do másla).
- Poté do těsta vmíchejte vejce a mléko. Mezitím si ve vodní lázni rozehřejte čokoládu a poté ji do těsta důkladně vmíchejte.
- Formu vymažte kokosovým olejem nebo vyložte papírem na pečení a rovnoměrně rozprostřete na její dno čokoládovou vrstvu.
- Ingredience na tvarohovou vrstvu vložte do nádoby a promíchejte tak, aby vznikla hladká hmota. Tu poté rozprostřete na čokoládovou vrstvu.
- Troubu předehřejte na 175 °C. Třešně omyjte, rozpulte a rovnoměrně vyskládejte na tvarohovou vrstvu. Čokoládu nasekejte a posypte s ní dezert.
- Poté jej vložte do trouby a pečte 30–35 minut, dokud tvarohová vrstva nezačne zlátnout.
- Hotový dezert nechte nejdříve vychladnout v pokojové teplotě a poté vložte ještě alespoň na hodinu do lednice.
Cukrfree třešňový koláč s tvarohem 2 Zdroj: Janina Černá / Cukrfree