Najděte si recept
Na co máte chuť?

Cukrfree třešňový koláč s tvarohem a čokoládou
TIPY OD CUKRFREE:
- Použila jsem formu o rozměrech 15 x 36 cm (tzn. cca 25 cm, pokud použijete kulatou formu).
- Podle toho, jak budete mít sladké třešně, bude sladký i dezert. Pokud chcete dezert sladší nebo pokud máte méně sladké třešně, můžete je přidat ještě mezi čokoládovou a tvarohovou vrstvu, tedy v pořadí čokoládová vrstva – třešně – tvarohová vrstva – třešně.
- Dezert chutná nejlépe, když je pár dní uleželý.
Suroviny
Spodní vrstva:
- mandle bez slupky 150 g (nebo mandlové mouky)
- strouhaný bio kokos 75 g
- kakao 3 lžíce
- prášek do pečiva s vinným kamenem 1 lžička
- vysokoprocentní čokoláda 70 g
- mandlové mléko 1/2 hrnku
- vejce 2 ks
Tvarohová vrstva:
- cream cheese 240 g
- farmářský tvaroh 230 g
- vejce 1 ks
- žloutek 1 ks
- vanilkový extrakt
Na dokončení:
Postup
- Mandle a kokos rozmixujte na jemnou moučku.
- Poté přidejte kakao a prášek do pečiva a ještě společně promixujte tak, aby se všechny ingredience spojily (ale opatrně, ať směs nepřemixujete do másla).
- Poté do těsta vmíchejte vejce a mléko. Mezitím si ve vodní lázni rozehřejte čokoládu a poté ji do těsta důkladně vmíchejte.
- Formu vymažte kokosovým olejem nebo vyložte papírem na pečení a rovnoměrně rozprostřete na její dno čokoládovou vrstvu.
- Ingredience na tvarohovou vrstvu vložte do nádoby a promíchejte tak, aby vznikla hladká hmota. Tu poté rozprostřete na čokoládovou vrstvu.
- Troubu předehřejte na 175 °C. Třešně omyjte, rozpulte a rovnoměrně vyskládejte na tvarohovou vrstvu. Čokoládu nasekejte a posypte s ní dezert.
- Poté jej vložte do trouby a pečte 30–35 minut, dokud tvarohová vrstva nezačne zlátnout.
- Hotový dezert nechte nejdříve vychladnout v pokojové teplotě a poté vložte ještě alespoň na hodinu do lednice.
Cukrfree
Janina Černá, známá foodblogerka a autorka dvou výtečných kuchařek, neměla cestu, jejímž cílem je zdravé stravování, způsob života a udržení si správné váhy a hezké postavy, lehkou.
Ta její vedla přes pubertální přesvědčení o vlastní nadváze až k poruše příjmu potravy, s níž bojovala několik let stejně jako s nejrůznějšími „zaručenými“ dietami, až k poznání, že pro ni je tím pravým směrem zbavení se závislosti na cukru.
Její vlastní blog CukrFree.cz, v jehož názvu se uchýlila k prvotnímu nápadu, vznikl jako vyjádření potřeby předat nabyté informace a zkušenosti i ostatním (a pozor, najdete tu opravdu dostatečné množství sladkostí, jako jsou brownies, cheesecake nebo různé dorty včetně obměn bez mléčných výrobků či v raw verzích). O tom, že s elánem a přesvědčením tvořený web zaplnil díru na trhu bezezbytku, svědčí nejen obrovské množství fanoušků ale i to, že kuchařky z něj vyšlé jsou velmi úspěšné.