Karolína Kamberská

Čokoládové lanýže s whisky

Moje hodnocení
5x

Čokoláda provází rozkoš a slavnostní okamžiky už od objevu kakaových bobů. I malý kousek vás vystřelí do slastného nebe. Vybírejte si čokoládu s co nejvyšším obsahem kakaa, ve které díky tomu vynikne její chuť. Sametové nebo kouřové tóny kvalitní whisky v těchto lanýžích ji jen podpoří. Skvělá sladká tečka, cukroví nebo jedlý dárek. 

1 porce
60 minut

Suroviny

  • smetana ke šlehání 70 g
  • máslo 100 g
  • přírodní cukr 2 lžíce
  • čokoláda 70 % 200 g
  • whisky 2 lžíce
  • kakao holandského typu na obalení 4 lžíce

Postup přípravy

  1. Smetanu, máslo a cukr zahřívejte za stálého míchání v rendlíku, až se cukr a máslo rozpustí. Odstavte, nalámejte do směsi čokoládu a míchejte dohladka. Pokud se čokoláda nerozpouští, postavte rendlík do horké vodní lázně, ale čokoláda by se neměla vařit. Vmíchejte whisky, zakryjte potravinářskou fólií, nechte zchladnout a uložte do lednice ztuhnout, ideálně do druhého dne.
  2. Do hlubokého talíře vsypte kakao. Pomocí dvou lžiček odkrajujte ze ztuhlé hmoty malé kousky a tvarujte z nich oblé válečky. Nemačkejte je příliš, začnou se roztékat. Obalte je v kakau a vkládejte do papírových košíčků. Vyskládejte je do krabičky a uložte ji do chladu.

PRIMA TIP: Lanýže chutnají skvěle i v nealkoholickém provedení, můžete je zakápnout třeba zázvorovým sirupem, nebo do rozehřáté směsi nadrobno nasekat chilli papričku či nastrouhat zázvor.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Karolína Kamberská

Radost podle Karolíny Karolína Kamberská

Karolína Kamberská přichází hned se dvěma novinkami. Tou první je kuchařská kniha , druhou pak start jejího blogu nazvaného Radost podle Karolíny.

Kniha i blog přicházejí současně, protože je spojuje společné téma: „V poslední době se na mě z médií i sociálních sítí valí hromada zpráv, které mě zneklidňují a deprimují. Ale když vylezu před dům, dojdu na náměstí nebo odjedu někam na výlet, potkávám se s naprosto jinou realitou. Ve skutečném světě je mnohem víc radosti ze života, smíchu a bonvivánství. A já chci psát o tom, co přináší do života kouzlo.“

I proto se autorka v knize Každý den je svátek zaměřuje na sváteční recepty, které ale můžete snadno využít kdykoli ve všední den, když se vrátíte v podvečer domů unavení po náročném dni. Karolíniny návody jsou totiž praktické a vařit podle nich zvládnou i začínající kuchařky a kuchaři. 

Přečtěte si také

Recepty