Suroviny
- smetana ke šlehání 70 g
- máslo 100 g
- přírodní cukr 2 lžíce
- čokoláda 70 % 200 g
- whisky 2 lžíce
- kakao holandského typu na obalení 4 lžíce
Postup přípravy
- Smetanu, máslo a cukr zahřívejte za stálého míchání v rendlíku, až se cukr a máslo rozpustí. Odstavte, nalámejte do směsi čokoládu a míchejte dohladka. Pokud se čokoláda nerozpouští, postavte rendlík do horké vodní lázně, ale čokoláda by se neměla vařit. Vmíchejte whisky, zakryjte potravinářskou fólií, nechte zchladnout a uložte do lednice ztuhnout, ideálně do druhého dne.
- Do hlubokého talíře vsypte kakao. Pomocí dvou lžiček odkrajujte ze ztuhlé hmoty malé kousky a tvarujte z nich oblé válečky. Nemačkejte je příliš, začnou se roztékat. Obalte je v kakau a vkládejte do papírových košíčků. Vyskládejte je do krabičky a uložte ji do chladu.
PRIMA TIP: Lanýže chutnají skvěle i v nealkoholickém provedení, můžete je zakápnout třeba zázvorovým sirupem, nebo do rozehřáté směsi nadrobno nasekat chilli papričku či nastrouhat zázvor.
Čokoládové lanýže s whisky Zdroj: Silvie Kolevová / Každý den je svátek