Najděte si recept
Na co máte chuť?

Čokoládové lanýže s whisky
Čokoláda provází rozkoš a slavnostní okamžiky už od objevu kakaových bobů. I malý kousek vás vystřelí do slastného nebe. Vybírejte si čokoládu s co nejvyšším obsahem kakaa, ve které díky tomu vynikne její chuť. Sametové nebo kouřové tóny kvalitní whisky v těchto lanýžích ji jen podpoří. Skvělá sladká tečka, cukroví nebo jedlý dárek.
do 1 hodiny
30 ks porcí
Suroviny (30 ks porcí)
- smetana ke šlehání 70 g
- máslo 100 g
- přírodní cukr 2 lžíce
- čokoláda 70 % 200 g
- whisky 2 lžíce
- kakao holandského typu na obalení 4 lžíce
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Smetanu, máslo a cukr zahřívejte za stálého míchání v rendlíku, až se cukr a máslo rozpustí. Odstavte, nalámejte do směsi čokoládu a míchejte dohladka. Pokud se čokoláda nerozpouští, postavte rendlík do horké vodní lázně, ale čokoláda by se neměla vařit. Vmíchejte whisky, zakryjte potravinářskou fólií, nechte zchladnout a uložte do lednice ztuhnout, ideálně do druhého dne.
- Do hlubokého talíře vsypte kakao. Pomocí dvou lžiček odkrajujte ze ztuhlé hmoty malé kousky a tvarujte z nich oblé válečky. Nemačkejte je příliš, začnou se roztékat. Obalte je v kakau a vkládejte do papírových košíčků. Vyskládejte je do krabičky a uložte ji do chladu.
PRIMA TIP: Lanýže chutnají skvěle i v nealkoholickém provedení, můžete je zakápnout třeba zázvorovým sirupem, nebo do rozehřáté směsi nadrobno nasekat chilli papričku či nastrouhat zázvor.
Každý den je svátek
Karolína Kamberská přichází hned se dvěma novinkami. Tou první je kuchařská kniha , druhou pak start jejího blogu nazvaného Radost podle Karolíny.
Kniha i blog přicházejí současně, protože je spojuje společné téma: „V poslední době se na mě z médií i sociálních sítí valí hromada zpráv, které mě zneklidňují a deprimují. Ale když vylezu před dům, dojdu na náměstí nebo odjedu někam na výlet, potkávám se s naprosto jinou realitou. Ve skutečném světě je mnohem víc radosti ze života, smíchu a bonvivánství. A já chci psát o tom, co přináší do života kouzlo.“
I proto se autorka v knize Každý den je svátek zaměřuje na sváteční recepty, které ale můžete snadno využít kdykoli ve všední den, když se vrátíte v podvečer domů unavení po náročném dni. Karolíniny návody jsou totiž praktické a vařit podle nich zvládnou i začínající kuchařky a kuchaři.