Suroviny
- hořká čokoláda na vaření 100 g
- máslo (změklé máslo) 130 g
- sůl (špetka soli)
- vanilkový cukr 60 g
- žloutek (žloutky) 6 ks
- mleté mandle 150 g
- mouka 25 g
- bílek (bílky) 6 ks
- bio cukr (např. Korunní cukr) 100 g
Poleva
- hořká čokoláda na vaření 180 g
- máslo 180 g
- máslo a mouka na vysypání formiček
- nasekané neslané pistácie na posypání 4 lžíce
Postup přípravy
- Formičky vymažte máslem a vysypejte moukou.
- Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Máslo se solí a vanilkovým cukrem utřete do pěny. Přidejte žloutky a vmíchejte rozpuštěnou čokoládu.
- Mleté mandle promíchejte s moukou a přidejte k hmotě. Z bílků a cukru vyšlehejte sníh a opatrně přimíchejte k hmotě.
- Naplňte do připravených formiček a při teplotě 170 °C pečte přibližně 50 minut (v závislosti na velikosti formiček). Upečené bábovky vyklopte a nechte vychladnout. Mezitím udělejte polevu.
- Čokoládu a máslo odděleně rozpusťte ve vodní lázni na teplotu tak, aby se dala snést na rtech. Obě tekuté přísady smíchejte a polevou polijte bábovky. Povrch posypejte pistáciemi.
Čokoládové bábovky s pistáciemi Zdroj: archiv Korunní cukr