Suroviny
- vepřová pečeně (nebo panenka nakrájená na tenké proužky) 150 g
- dlouhozrnná rýže 200 g
- vejce (prošlehané) 1 ks
- nízkotučný sprej ( na vaření)
- mražený hrášek 100 g
- mrkev (oškrábaná a nakrájená na tenké julienne nudličky) 1 ks
- šunka (vařená, nakrájená na kostičky) 100 g
- krevety (vařené ) 100 g
- sójová omáčka 1 lžíce
- chilli omáčka (k podávání (není nutné))
Marináda
- ústřicová omáčka 2 lžíce
- sójová omáčka 1 lžíce
- koření pěti vůní 1 špetka
- česnek (granulovaný ) 1/2 lžičky
Postup přípravy
- Ingredience na marinádu smíchejte v míse, přidejte proužky masa a dobře promíchejte, aby se maso obalilo. Zakryjte a dejte na 20 minut do lednice.
- Mezitím připravte podle návodu na obalu rýži, načechrejte ji vidličkou a nechte vychladnout.
- Na středním plameni rozpalte wok a umíchejte v něm vejce. Vyndejte do talíře a dejte stranou.
- Wok otřete, postříkejte dno nízkotučným sprejem na vaření a postavte na vysoký žár. Do woku dejte marinované vepřové maso a za stálého míchání smažte 5 minut, až bude vepřové propečené.
- Přidejte hrášek, cibulky, šunku a krevety a dál smažte ještě minutu.
- Přidejte uvařenou rýži, míchané vejce a lžíci sójové omáčky. Dál smažte a míchejte, až se všechny ingredience dobře promísí a rýže prohřeje, pak podávejte.
PRIMA TIP: Krevety můžete také nahradit 100 g kuřecího masa. Pokud máte rádi pikantní jídla, při podávání můžete pokapat chilli olejem nebo srirachou.
Čínská smažená rýže Yeung Chow Zdroj: Další špetka chuti