Kate Allinsonová, Kay Featherstonová

Čínská smažená rýže Yeung Chow

Moje hodnocení
3x

Milujeme jídla z čínských restaurací, ale moc se nám nelíbí, jak nezdravá bývají. Tahle smažená rýže chutná zrovna tak dobře jako původní Yeung Chow, ale obsahuje jen 400 kalorií na porci. Jupíjej!

4 porce
30 minut
400 kcal
asijská

Suroviny

  • vepřová pečeně nebo panenka nakrájená na tenké proužky 150 g
  • dlouhozrnná rýže 200 g
  • vejce, prošlehané 1 ks
  • nízkotučný sprej na vaření
  • hrášek (mražený hrášek) 100 g
  • jarní cibulka, nakrájená na tenká kolečka 1 svazek
  • mrkev, oškrábaná a nakrájená na tenké julienne nudličky 1 ks
  • vařená šunka, nakrájená na kostičky 100 g
  • vařené krevety 100 g
  • sójová omáčka 1 lžíce
  • chilli omáčka k podávání (není nutné)

Marináda

  • ústřicová omáčka 2 lžíce
  • sójová omáčka 1 lžíce
  • koření pěti vůní 1 špetka
  • granulovaný česnek 1/2 lžičky

Postup přípravy

  1. Ingredience na marinádu smíchejte v míse, přidejte proužky masa a dobře promíchejte, aby se maso obalilo. Zakryjte a dejte na 20 minut do lednice.
  2. Mezitím připravte podle návodu na obalu rýži, načechrejte ji vidličkou a nechte vychladnout.
  3. Na středním plameni rozpalte wok a umíchejte v něm vejce. Vyndejte do talíře a dejte stranou.
  4. Wok otřete, postříkejte dno nízkotučným sprejem na vaření a postavte na vysoký žár. Do woku dejte marinované vepřové maso a za stálého míchání smažte 5 minut, až bude vepřové propečené.
  5. Přidejte hrášek, cibulky, šunku a krevety a dál smažte ještě minutu.
  6. Přidejte uvařenou rýži, míchané vejce a lžíci sójové omáčky. Dál smažte a míchejte, až se všechny ingredience dobře promísí a rýže prohřeje, pak podávejte.

PRIMA TIP: Krevety můžete také nahradit 100 g kuřecího masa. Pokud máte rádi pikantní jídla, při podávání můžete pokapat chilli olejem nebo srirachou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kate Allinsonová, Kay Featherstonová

luxor

Autorky populárního blogu Pinch of Nom (Špetka chuti) už jsme vám představovali při překladu jejich stejnojmenné první kuchařky. Dvě kamarádky se rozhodly zhubnout, a přitom vařit stále chutně i pro širší rodinu. Vyzkoušely spoustu receptů a způsobů, až objevily ten, který jim vyhovuje. Udržet si dlouhodobě ideální váhu je možné pouze při pravidelném stravování a když jsou jídla nejen zdravá, ale i dobrá. Úspěch jejich blogu a kuchařek svědčí o tom, že tento způsob vyhovuje i mnoha dalším lidem. A tak napsaly druhou kuchařku Další špetka chuti s podtitulem Každodenní odlehčení. Uvádějí v ní stovku receptů na vydatné snídaně, lehké obědy, včetně rodinných či slavnostnějších, rychlé večeře i dezerty a zdravé variace jídel z rychlého občerstvení. Polovina receptů je vegetariánských a všechny mají méně než 400 kalorií na porci. 

Vydalo nakladatelství Esence (Euromedia).


Přečtěte si také

Recepty