Náplň
- měkký polotučný tvaroh 2 vaničky (500 g)
- žloutek 1 ks
- vanilkový pudink (prášek) 20 g
- moučkový cukr BIO Probio 2–3 lžíce
- vanilkový cukr 1 sáček
Těsto
- vejce 3 ks
- bílý jogurt (třtinový cukr BIO Probio) 1 hrnek
- mléko 2/3 hrnku
- polohrubá mouka z dvouzrnky BIO Probio 2 hrnky
- kakao (kakao holandského typu) 2 lžíce
- kypřicí prášek do pečiva bez fosfátů 1 sáček
Postup přípravy
- Připravte pečicí plech (cca 33 x 33 cm) – vyložte ho buď pečicím papírem, anebo vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou.
- Než se pustíte do těsta, smíchejte ingredience na tvarohovou náplň. Připravte zdobicí sáček, který dobře poslouží k „prošívání“ těsta náplní.
- Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Přilijte olej a mléko. Vsypte mouku, kakao a kypřicí prášek a důkladně těsto prošlehejte. Rozlijte na plech a rozetřete, aby bylo těsto všude stejně vysoké.
- Tvarohovou náplň přendejte do zdobicího sáčku a křížem krážem „prošívejte“ těsto.
- Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 30–35 minut.
Celozrnná prošívaná deka – oblíbený moučník našich babiček Zdroj: PROBIO