Celozrnná prošívaná deka s tvarohem – oblíbený moučník našich babiček

Moje hodnocení
20x

Prošívaná buchta se tomuto moučníku říká díky tvarohové náplni, která se nanáší v diagonálních proužcích a tím připomíná prošívání. Tohle lahodné prošívání také zaručuje šťavnatost, jinak je to jednoduchá buchta na plech, kterou hravě zvládnou i začátečníci. Zkuste tuhle klasiku připravit v trochu zdravějším kabátku s použitím celozrnné mouky.

1 porce
60 minut
česká

Náplň

  • měkký polotučný tvaroh 2 vaničky (500 g)
  • žloutek 1 ks
  • vanilkový pudink (prášek) 20 g
  • moučkový cukr BIO Probio 2–3 lžíce
  • vanilkový cukr 1 sáček

Těsto

  • vejce 3 ks
  • bílý jogurt (třtinový cukr BIO Probio) 1 hrnek
  • mléko 2/3 hrnku
  • polohrubá mouka z dvouzrnky BIO Probio 2 hrnky
  • kakao (kakao holandského typu) 2 lžíce
  • kypřicí prášek do pečiva bez fosfátů 1 sáček

Postup přípravy

  1. Připravte pečicí plech (cca 33 x 33 cm) – vyložte ho buď pečicím papírem, anebo vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou.
  2. Než se pustíte do těsta, smíchejte ingredience na tvarohovou náplň. Připravte zdobicí sáček, který dobře poslouží k „prošívání“ těsta náplní.
  3. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Přilijte olej a mléko. Vsypte mouku, kakao a kypřicí prášek a důkladně těsto prošlehejte. Rozlijte na plech a rozetřete, aby bylo těsto všude stejně vysoké.
  4. Tvarohovou náplň přendejte do zdobicího sáčku a křížem krážem „prošívejte“ těsto.
  5. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 30–35 minut.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Probio.cz


Přečtěte si také

Recepty