Suroviny
- celozrnná mouka (pšeničná ) 300 g
- droždí 20 g
- žloutek 2 ks
- rostlinné mléko 150 ml
- třtinový cukr 1 lžička
- Kokosový olej 80 g
- čerstvé švestky (vypeckované ) 3–4 hrnky
- med 3 lžíce
- mák 1 hrnek
- mletá skořice 1 lžička
- mandle (mandlové lupínky)
- sůl špetka
Postup přípravy
- Do mísy kuchyňského robotu rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru, vlažné mléko, lžíci mouky a vše promíchejte pomocí plochého šlehače.
- Mísu přikryjte utěrkou a nechejte 10–15 minut vyběhnout kvásek.
- Do vyběhnutého kvásku přidejte zbytek mouky, 2 žloutky, kokosový olej, špetku soli a pomocí plochého šlehače vypracujte hladké těsto.
- Hotové těsto pak přikryjte utěrkou a nechejte jej dalších cca 45 minut kynout.
- Mezitím nakrájejte vypeckované švestky na menší kostičky. Ke švestkám přidejte med, mák, skořici a vše společně promíchejte.
- Vykynuté těsto vytvarujte rovnoměrně na plech a navrstvěte na něj připravenou švestkovou směs.
- Vše nakonec posypejte mandlovými lupínky a pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 30 minut.
Recept pro blog.kitchenaid.cz připravila Michaela Šupáková z blogu „Cooking with Šůša“.