Buchtičky s krémem

Moje hodnocení
1x

Patříte mezi milovníky teplých sladkých jídel, nebo je nemůžete ani cítit? Pokud je správně za A, určitě vás potěší recept na legendární buchtičky s krémem. A s rumem rozhodně nešetřete!

1 porce
90 minut
česká

Suroviny

  • polohrubá mouka 500 g
  • mléko 200 ml
  • máslo 100 g
  • cukr krupice 30 g
  • čerstvé droždí 25 g
  • nastrouhaná kůra z 1/2 bio citronu
  • žloutky 4 ks

Krém

  • mléko 750 ml
  • vanilkový lusk 1 ks
  • krupicový cukr 80 g
  • žloutky 6 ks
  • jemný škrob 1 lžička
  • rum 3 lžíce

Postup přípravy

  1. Nejdřív si připravte kvásek. Do hrnečku si rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru, čtyři lžíce teplého mléka a lžíci mouky.
  2. Nechte pod utěrkou vzejít. Mouku smíchejte se zbylým cukrem, solí, citronovou kůrou, žloutky, rozehřátým máslem, kváskem a zbývajícím mlékem.
  3. Vypracovat těsto nechte robota, pokud ho nemáte, musíte vše udělat ručně. Jako každé kynuté těsto, i tohle potřebuje pár intenzivních minut s vařečkou. Pokud se nepropracuje dobře, je po upečení tuhé.
  4. Těsto vyklopte na pomoučený vál, vyválejte z něj válečky, ty rozkrájejte na stejnoměrné kostičky. Vytvarujte buchtičky, které skládejte jednu vedle druhé na plech vymazaný olejem.
  5. Buchtičky nechte v teple nakynout, trvá to asi půl hodiny. Potom je pečte v troubě předehřáte na 180 °C asi 25 minut. Po upečení je ještě teplé potřete máslem.
  6. Nejdříve si převařte mléko, přidejte do něj vydlabaný vanilkový lusk a cukr. Žloutky zašlehejte k teplému mléku společně s rumem a škrobem.
  7. Na mírném ohni zahřívejte asi 10–15 minut, kdy by směs měla přiměřeně zhoustnout. Dávejte extrémní pozor, aby se mléko nezačalo vařit, protože jinak se žloutky srazí a krém je nepoužitelný.
  8. Podávejte všechno ještě teplé, posypané rozinkami a se šálkem kakaa.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

FOODLOVER.CZ


Přečtěte si také

Recepty