Suroviny
- brambory 500 g
- celý kmín 1/2 lžičky
- měkký tvaroh 150 g
- voda 120 ml
- feta 80 g
- meduňka 1 hrst
- hladkolistá petržel 1 hrst
- oregano 1 hrst
- máslo (kozí) 40 g
- sůl 1 a 1/2 lžičky
To znamená vybrat si brambory nemoučné, vhodné a doporučené pro přípravu salátů, s hladkou slupkou a sytě žlutou nebo alespoň světle žlutou barvou. Čím menší, tím lepší.
Jana z blogu "ZÁSADNĚ ZDRAVĚ" doporučuje odrůdu keřkovský rohlíček, kterým zahání chutě na brambory „na loupačku“ v zimě, protože je to odrůda podzimní a dělají se z nich ty nejlepší vánoční bramborové saláty. V létě se shánějte po raných odrůdách jako: Kariéra, Karin, Colette nebo třeba Anabela. Tím, že budete vařit brambory ve slupce jim zachováte nejvíce zdraví prospěšných látek a přesto, že budou tepelně upravené, zůstane v nich např. kolem 52 % vitamínu C a 43 % vitamínu B2. Kromě toho asi 200 g vařených brambor obsahuje kolem 3 g vlákniny, což je desetina doporučené denní dávky. ;)
Postup přípravy
- Brambory omyjte a dejte do studené vody s kmínem a jednou lžičkou soli. Přiveďte brambory k varu, jakmile začnou bublat, stáhněte teplotu a vařte je 20–30 minut (podle velikosti).
- Mezitím, co se brambory vaří, omyjte bylinky a nasekejte je nadrobno. Nakrájejte jarní cibulku na jemná kolečka.
- Měkký tvaroh vyklopte z vaničky do misky, přilijte vodu a rozmíchejte. Přidejte do něj větší části bylinek a cibulky a dobře promíchejte. Fetu rukama rozdrobte do tvarohové směsi (trošku si schovejte na posypání na závěr bokem) a znovu promíchejte.
- Až se brambory dovaří, slijte je (max. po 30 min.), vezměte vidličku, napíchněte a nožíkem oloupejte. Vracejte je do horkého hrnce a přiklopte pokličkou, ať zbytečně nestydnou.
- Na plotýnce, kterou máte od brambor ještě teplou, nebo na velmi mírném ohni nechte roztát v rendlíčku kozí máslo.
- Brambory dejte do hlubokého talíře, polijte bylinkovým přelivem s fetou, zakápněte kozím máslem a posypte zbytkem sýra a bylinek. Nejlepší jsou ještě s hrnečkem kefíru nebo podmáslí.