Suroviny
- brambory 200 g
- cizrna (uvařená ) 200 g
- bílý jogurt (např. Selský Hollandia) 100 g
- zeleninový vývar 1,5 litru
- olivový olej 100 ml
- pažitka (čerstvá ) 80 g
- cibule (menší ) 1 ks
- slunečnicový olej
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Nejprve dejte vařit oloupané brambory do osolené vody. Jakmile změknou, slijte je.
- V jiném hrnci na oleji orestujte nakrájenou cibuli a přidejte vařenou cizrnu, nechte společně restovat.
- V rendlíku rozehřejte olivový olej na 90 °C a vsypte pažitku, nechte společně restovat 3 minuty při stálé teplotě. Následně odstavte, rozmixujte tyčovým mixérem a ochucený olej přeceďte přes jemné sítko.
- K cizrně s cibulí přidejte uvařené brambory a vývar. Vše rozmixujte do hladkého krému a krátce provařte. Krém zjemněte jogurtem. Dochuťte solí a pepřem. Nakonec ozdobte pažitkovým olejem a lžičkou jogurtu.
Bramborovo-cizrnový krém s pažitkovým olejem 2 Zdroj: archiv Hollandia