Těsto
- vejce (žloutek a bílek oddělte) 1 ks
- bílek 6 ks
- moučkový cukr 180 g
- polohrubá mouka 160 g + na vysypání formy
- máslo (rozpuštěné a vychladlé) 70 g + na vymazání formy
- kypřicí prášek (do pečiva) 1 špetka
- kandované ovoce (směs sušeného a kandovaného ovoce, mandlí, ořechů a čokolády) 160 g
- sůl 1 špetka
Poleva
- voda 65 ml
- cukr krupice 100 g
- čokoláda (kvalitní,ideálně 70%) 100 g
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Chlebíčkovou formu vymažte máslem a vysypte moukou, přebytek oklepejte.
- Do zcela čisté mísy dejte všech 7 bílků, cukr a špetku soli a elektrickými metlami vyšlehejte na tuhý a lesklý sníh, postupně zvyšujte rychlost.
- Pak rychlost opět snižte a do směsi postupně zašlehejte žloutek, mouku s práškem do pečiva a nakonec přilévejte a zašlehejte máslo.
- Stěrkou pak do těsta zatřete směs suchého ovoce, nasekaných mandlí, ořechů a čokolády. Přesuňte ho do formy, stěrkou vytvořte trochu vyšší okraje – chlebíček nebude uprostřed tolik stoupat a zůstane rovnější.
- Vložte do trouby a pečte asi 40 minut, vyzkoušejte vpichem špejle, jestli už je propečený, na špejli neulpí vlhké drobky. Nechte asi 20 minut chladnout ve formě, pak vyklopte a nechte na mřížce zcela vychladnout.
- Mezitím si připravte polevu. V kastrolu promíchejte vodu s cukrem, pozvolna uveďte do varu a za občasného promíchání vařte 5 minut. Nechte asi 10 minut chladnout, vmíchejte nalámanou čokoládu, až se zcela rozpustí. Přelijte jí vychladlý chlebíček a nechte v ledničce úplně zatuhnout.
Bílkový chlebíček s kandovaným ovocem Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD