Bílkový chlebíček s kandovaným ovocem
Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD
Bílkový chlebíček s kandovaným ovocem
Zdroj:
L.A. CREATIVE FOOD
Tohle je taková domácí klasika z dob prababiček, která by si zas měla dobýt výsadní postavení mezi klasickými dezerty. Na chladné dny přesně to pravé, nic extravagantního, ale plného samých dobrých věcí a velice útěšného…
Postup přípravy
-
Troubu předehřejte na 180 °C. Chlebíčkovou formu vymažte máslem a vysypte moukou, přebytek oklepejte.
-
Do zcela čisté mísy dejte všech 7 bílků, cukr a špetku soli a elektrickými metlami vyšlehejte na tuhý a lesklý sníh, postupně zvyšujte rychlost.
-
Pak rychlost opět snižte a do směsi postupně zašlehejte žloutek, mouku s práškem do pečiva a nakonec přilévejte a zašlehejte máslo.
-
Stěrkou pak do těsta zatřete směs suchého ovoce, nasekaných mandlí, ořechů a čokolády. Přesuňte ho do formy, stěrkou vytvořte trochu vyšší okraje – chlebíček nebude uprostřed tolik stoupat a zůstane rovnější.
-
Vložte do trouby a pečte asi 40 minut, vyzkoušejte vpichem špejle, jestli už je propečený, na špejli neulpí vlhké drobky. Nechte asi 20 minut chladnout ve formě, pak vyklopte a nechte na mřížce zcela vychladnout.
-
Mezitím si připravte polevu. V kastrolu promíchejte vodu s cukrem, pozvolna uveďte do varu a za občasného promíchání vařte 5 minut. Nechte asi 10 minut chladnout, vmíchejte nalámanou čokoládu, až se zcela rozpustí. Přelijte jí vychladlý chlebíček a nechte v ledničce úplně zatuhnout.
Bílkový chlebíček s kandovaným ovocem
Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD
Bílkový chlebíček s kandovaným ovocem
Zdroj:
L.A. CREATIVE FOOD
Další skvělé nápady, jak využít vaječné bílky, najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH: