Bílkový chlebíček s kandovaným ovocem

Moje hodnocení
4x

Tohle je taková domácí klasika z dob prababiček, která by si zas měla dobýt výsadní postavení mezi klasickými dezerty. Na chladné dny přesně to pravé, nic extravagantního, ale plného samých dobrých věcí a velice útěšného…

8 porcí
60 minut
česká

Těsto

  • vejce (žloutek a bílek oddělte) 1 ks
  • bílek (bílky) 6 ks
  • moučkový cukr (cukr moučka) 180 g
  • sůl 1 špetka
  • polohrubá mouka 160 g + na vysypání formy
  • máslo, rozpuštěné a vychladlé 70 g + na vymazání formy
  • kypřicí prášek do pečiva 1 špetka
  • směs sušeného a kandovaného ovoce, mandlí, ořechů a čokolády 160 g

Poleva

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Chlebíčkovou formu vymažte máslem a vysypte moukou, přebytek oklepejte.
  2. Do zcela čisté mísy dejte všech 7 bílků, cukr a špetku soli a elektrickými metlami vyšlehejte na tuhý a lesklý sníh, postupně zvyšujte rychlost.
  3. Pak rychlost opět snižte a do směsi postupně zašlehejte žloutek, mouku s práškem do pečiva a nakonec přilévejte a zašlehejte máslo.
  4. Stěrkou pak do těsta zatřete směs suchého ovoce, nasekaných mandlí, ořechů a čokolády. Přesuňte ho do formy, stěrkou vytvořte trochu vyšší okraje – chlebíček nebude uprostřed tolik stoupat a zůstane rovnější.
  5. Vložte do trouby a pečte asi 40 minut, vyzkoušejte vpichem špejle, jestli už je propečený, na špejli neulpí vlhké drobky. Nechte asi 20 minut chladnout ve formě, pak vyklopte a nechte na mřížce zcela vychladnout.
  6. Mezitím si připravte polevu. V kastrolu promíchejte vodu s cukrem, pozvolna uveďte do varu a za občasného promíchání vařte 5 minut. Nechte asi 10 minut chladnout, vmíchejte nalámanou čokoládu, až se zcela rozpustí. Přelijte jí vychladlý chlebíček a nechte v ledničce úplně zatuhnout.

Další skvělé nápady, jak využít vaječné bílky, najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty