návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Americká klasika: Jižanské smažené kuře

Hodnoceno: 0x
4–6 porce
do 1 hodiny
Americká klasika: Jižanské smažené kuře
Autor: Rychlé večeře: Kuře Americká klasika: Jižanské smažené kuře
Velký talíř plný křupavých, měkkých, dozlatova usmažených kuřecích kousků bude mít na každé oslavě nebo pikniku zaručeně úspěch. Tím, že ponoříte kuře na několik hodin do podmáslí, dodáte masu chuť a zajistíte, že při smažení zůstane šťavnaté. Kyselina v podmáslí také pomáhá kuřeti změknout. Pokud chcete připravit typický jižanský pokrm, podávejte toto smažené kuře se šťouchanými bramborami s podmáslím a zelným salátem coleslaw.

Postup

  1. Do velké mísy nalijte podmáslí a přisypte připravenou sůl. V hmoždíři rozdrťte oregano, tymián, rozmarýn a šalvěj (nebo je dejte do mlýnku na koření). Takto najemno rozemleté bylinky přidejte do mísy spolu s česnekem a kajenským pepřem. Každé kuřecí prso přeřízněte napůl, takže dostanete celkem 10 porcí. Všechny porce ponořte do ochuceného podmáslí (pokud se neponoří úplně, přendejte vše do menší mísy), přikryjte a dejte do lednice na 4–6 hodin.
  2. Do velkého těžkého hrnce nalijte alespoň 7,5 cm oleje a rozehřejte jej na 180 °C. (Pokud nemáte kuchařský teploměr, teplotu oleje nejlépe vyzkoušíte tak, že do něj namočíte okraj tortilly nebo chleba. Pokud je olej dostatečně teplý, mělo by pečivo ihned začít prudce syčet.) Do hlubokého plechu položte velkou drátěnou mřížku a přisuňte si jej blíže ke sporáku. K ruce si připravte druhý hluboký plech. 
  3. Ve velké míse smíchejte mouku, kypřicí prášek a černý pepř. Polovinu porcí kuřete vyjměte z podmáslí, nechte je okapat, vložte je do mouky, rovnoměrně obalte a přemístěte na plech bez mřížky.
  4. Když je olej dostatečně rozehřátý, opatrně do něj vložte obalené porce kuřete. Nesmažte všechny najednou, abyste hrnec nepřeplnili. Teplota oleje se sníží, a tak musíte přizpůsobit sílu plamene, aby olej nepřestal bublat (asi na 165 °C). Jednotlivé porce masa smažte dozlatova za občasného otáčení asi 12 minut, dokud na řezu nebude maso úplně bílé. Odpěňovačkou přendejte hotové maso na připravenou mřížku, aby mohlo okapat. Celý postup opakujte se zbývajícím masem. Podávejte teplé.
Americká klasika: Jižanské smažené kuře
Autor: Rychlé večeře: Kuře Americká klasika: Jižanské smažené kuře

Rychlé večeře: Kuře
Kate McMillan

Nejoblíbenější maso, po němž saháme prakticky kdykoliv. A tohle je praktická příručka, která kdykoliv poradí, co s ním, když už nám docházejí nápady. Padesátka hlavních jídel, příloh i salátů, jídel na víkend, na párty nebo pro dva, chytré triky, které práci ještě víc usnadní, nápady, tipy – prostě arzenál pro všechny, kdo kuře zařazují do jídelníčku občas nebo by ho nejraději jedli pořád.

Vydalo nakladatelství Omega.

Související témata: kuře , Hlavní jídla , Americká kuchyně