Najděte si recept
Na co máte chuť?

Americká chlebová nádivka s řapíkatým celerem
Na Den díkuvzdání ani na Vánoce se bez ní neobejde břišní dutina obřích krocanů, ale i v USA už dávno objevili půvab nádivek pečených zvlášť. Tamní klasikou je takzvaná chlebová, vonící řapíkatým celerem a šalvějí. Částečně ponecháváme šikovné odměřování na hrnky, nemáte-li odměrný, použijte větší čajový o objemu 250 ml.
do 1,5 hodiny
6–8 porcí
Suroviny (6–8 porcí)
- máslo 80 g + na vymazání
- cibule, oloupané a nakrájené nadrobno 1–2 ks
- nadrobno nakrájený řapíkatý celer 1/2 hrnku
- jakýkoli chleba, zbavený kůrky a nakrájený na kostičky 4 hrnky
- drůbeží vývar cca 120 ml
- velká vejce 2 ks
- sušená šalvěj, rozdrobená 1 lžička
- sůl a čerstvě namletý pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C. Formu vymažte. V pánvi rozehřejte máslo, vsypte cibuli a celer a smažte několik minut za promíchávání, až cibule zesklovatí a celer zvláční.
- V míse promíchejte osmaženou cibuli s celerem s kostkami chleba, šalvějí, solí a pepřem. Zvlhčete vývarem, případně dochuťte.
- Vejce rozšlehejte v misce a promíchejte je s přísadami v míse. Směs přesuňte do formy a pevně přetáhněte alobalem. Nádivku pečte asi 35 minut, pak sundejte alobal a pečte ještě 10 až 15 minut, až hezky zezlátne.
PRIMA TIP: Používání křehkého řapíkatého celeru s jemnou vůní je v americké kuchyni mnohem běžnější, bulvový celer je tu spíš velká exotika. Řapíky je dobré před krájením zbavit dlouhých vláken, která „vyztužují“ jejich hrany – zachyťte je špičkou nože v horní části pod listy a palcem a lehkým pohybem směrem dolů stáhněte.