Suroviny
- máslo 80 g + na vymazání
- cibule (oloupané a nakrájené nadrobno) 1–2 ks
- řapíkatý celer (nadrobno nakrájený ) 1/2 hrnku
- chléb (jakýkoli chleba, zbavený kůrky a nakrájený na kostičky) 4 hrnky
- drůbeží vývar cca 120 ml
- vejce (velká ) 2 ks
- šalvěj (sušená, rozdrobená) 1 lžička
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Formu vymažte. V pánvi rozehřejte máslo, vsypte cibuli a celer a smažte několik minut za promíchávání, až cibule zesklovatí a celer zvláční.
- V míse promíchejte osmaženou cibuli s celerem s kostkami chleba, šalvějí, solí a pepřem. Zvlhčete vývarem, případně dochuťte.
- Vejce rozšlehejte v misce a promíchejte je s přísadami v míse. Směs přesuňte do formy a pevně přetáhněte alobalem. Nádivku pečte asi 35 minut, pak sundejte alobal a pečte ještě 10 až 15 minut, až hezky zezlátne.
PRIMA TIP: Používání křehkého řapíkatého celeru s jemnou vůní je v americké kuchyni mnohem běžnější, bulvový celer je tu spíš velká exotika. Řapíky je dobré před krájením zbavit dlouhých vláken, která „vyztužují“ jejich hrany – zachyťte je špičkou nože v horní části pod listy a palcem a lehkým pohybem směrem dolů stáhněte.