redakce Prima FRESH

Americká chlebová nádivka s řapíkatým celerem

Moje hodnocení
11x

Na Den díkuvzdání ani na Vánoce se bez ní neobejde břišní dutina obřích krocanů, ale i v USA už dávno objevili půvab nádivek pečených zvlášť. Tamní klasikou je takzvaná chlebová, vonící řapíkatým celerem a šalvějí. Částečně ponecháváme šikovné odměřování na hrnky, nemáte-li odměrný, použijte větší čajový o objemu 250 ml.

6 porcí
90 minut
americká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Formu vymažte. V pánvi rozehřejte máslo, vsypte cibuli a celer a smažte několik minut za promíchávání, až cibule zesklovatí a celer zvláční.
  2. V míse promíchejte osmaženou cibuli s celerem s kostkami chleba, šalvějí, solí a pepřem. Zvlhčete vývarem, případně dochuťte.
  3. Vejce rozšlehejte v misce a promíchejte je s přísadami v míse. Směs přesuňte do formy a pevně přetáhněte alobalem. Nádivku pečte asi 35 minut, pak sundejte alobal a pečte ještě 10 až 15 minut, až hezky zezlátne.

PRIMA TIP: Používání křehkého řapíkatého celeru s jemnou vůní je v americké kuchyni mnohem běžnější, bulvový celer je tu spíš velká exotika. Řapíky je dobré před krájením zbavit dlouhých vláken, která „vyztužují“ jejich hrany – zachyťte je špičkou nože v horní části pod listy a palcem a lehkým pohybem směrem dolů stáhněte.

Další nápady na originální i tradiční nádivky, které můžete péct celý rok, najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH, které je v prodeji od 11. března:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty