4 tipy na známé osvěžující koktejly: Aperol Spritz, Hugo, Bellini a Rossini

Moje hodnocení
3x

Oblíbené koktejly leckterých barů, které si můžete bez problémů namíchat u vás doma? Ano, máme pro vás čtveřici, se kterou nikdy nešlápnete vedle.

1 porce
10 minut
italská

Aperol spritz

  • soda 2 cl
  • prosecco (např. Fiorbello) 6 cl
  • aperol 4 cl
  • led
  • pomeranč na ozdobu

Hugo

  • bezinkový sirup 2 cl
  • šumivé víno (např. Fiorbello Bianco Frizzante)
  • soda
  • drcený led
  • čerstvá máta
  • voda (limeta nebo citron na ozdobu)

Bellini

Rossini

  • čerstvé jahody
  • šumivé víno (např. Fiorbello Bianco Frizzante)

Populární Prosecco

Název tohoto italského vína vychází ze stejného původního jména bílé vinné odrůdy. Ovšem od roku 2010 smí být Prosecco užíváno pouze k označování původu, odrůda se nyní jmenuje Glera. Sekty se ale mohou vyrábět i z dalších druhů révy jako Chardonnay, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Rulandské bílé, Bianca, Frankovka nebo vzácnější Cabernet Sauvignon a Pinot Noir. Sekty z těchto odrůd ale už nemohou nést název Prosecco.

Frizzante

Slovo „Frizzante“ pochází z italštiny a do češtiny lze přeložit jako „jemně perlivé“. Nejčastěji se tímto přívlastkem označuje víno Prosecco, jde tedy o jeho mírně šumivou variantu. Technologii, při níž je víno plněno pod tlakem do lahví, se nazývá Charmatova metoda a používá se především u mladých, svěžích a ovocných vín.

Postup přípravy

Aperol spritz

  1. Sklenici nejprve naplňte ze 2/3 kostkami ledu.
  2. Následně přidejte sodu, Prosecco a na závěr krouživým pohybem Aperol.
  3. Díky krouživému pohybu se všechny ingredience dokonale propojí.
  4. Na závěr drink ozdobte plátkem pomeranče.

Hugo

  1. Do sklenice vložte několik podrcených lístků máty.
  2. Přilijte bezinkový sirup, sodu a šumivé víno. Poměry se různí, proto zkuste dle své chuti např. 2/3 šumivého vína a 1/3 sody.
  3. Drink promíchejte a podávejte s drceným ledem.

Bellini

  1. Broskve dobře oloupejte a rozmixujte na pyré.
  2. Do něj pak přilijte vodu, šťávu z citronu a trochu cukru.
  3. Směs promíchejte v šejkru.
  4. Sklenici na šumivé víno naplňte z 1/4 broskvovým pyré a zbytek dolijte Proseccem.
  5. Před podáním pořádně vychlaďte.

Rossini

  1. Čerstvé a omyté jahody rozmixujte na pyré.
  2. Sklenici na šumivé víno naplňte z 1/4 jahodovým pyré a zbytek dolijte šumivým vínem.
  3. Podávejte vychlazené a ozdobené čerstvou jahodou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Tereza Pánková

redaktorka FTV Prima

Přečtěte si také

Recepty