Hugo
- bezinkový sirup 2 cl
- šumivé víno (např. Fiorbello Bianco Frizzante)
- sodovka
- led (drcený )
- máta (čerstvá )
- limetka (nebo citron na ozdobu)
Bellini
- broskev 2 ks
- voda 1/2 hrnku
- citronová šťáva 1 lžička
- cukr
- prosecco (např. Fiorbello)
Rossini
- jahody (čerstvé )
- šumivé víno (např. Fiorbello Bianco Frizzante)
Populární Prosecco
Název tohoto italského vína vychází ze stejného původního jména bílé vinné odrůdy. Ovšem od roku 2010 smí být Prosecco užíváno pouze k označování původu, odrůda se nyní jmenuje Glera. Sekty se ale mohou vyrábět i z dalších druhů révy jako Chardonnay, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Rulandské bílé, Bianca, Frankovka nebo vzácnější Cabernet Sauvignon a Pinot Noir. Sekty z těchto odrůd ale už nemohou nést název Prosecco.
Frizzante
Slovo „Frizzante“ pochází z italštiny a do češtiny lze přeložit jako „jemně perlivé“. Nejčastěji se tímto přívlastkem označuje víno Prosecco, jde tedy o jeho mírně šumivou variantu. Technologii, při níž je víno plněno pod tlakem do lahví, se nazývá Charmatova metoda a používá se především u mladých, svěžích a ovocných vín.
Postup přípravy
Aperol spritz
- Sklenici nejprve naplňte ze 2/3 kostkami ledu.
- Následně přidejte sodu, Prosecco a na závěr krouživým pohybem Aperol.
- Díky krouživému pohybu se všechny ingredience dokonale propojí.
- Na závěr drink ozdobte plátkem pomeranče.
Hugo
- Do sklenice vložte několik podrcených lístků máty.
- Přilijte bezinkový sirup, sodu a šumivé víno. Poměry se různí, proto zkuste dle své chuti např. 2/3 šumivého vína a 1/3 sody.
- Drink promíchejte a podávejte s drceným ledem.
Bellini
- Broskve dobře oloupejte a rozmixujte na pyré.
- Do něj pak přilijte vodu, šťávu z citronu a trochu cukru.
- Směs promíchejte v šejkru.
- Sklenici na šumivé víno naplňte z 1/4 broskvovým pyré a zbytek dolijte Proseccem.
- Před podáním pořádně vychlaďte.
Rossini
- Čerstvé a omyté jahody rozmixujte na pyré.
- Sklenici na šumivé víno naplňte z 1/4 jahodovým pyré a zbytek dolijte šumivým vínem.
- Podávejte vychlazené a ozdobené čerstvou jahodou.
4 tipy na známé osvěžující koktejly: Aperol Spritz, Hugo, Bellini a Rossini 3 Zdroj: archiv Vinium