Suroviny
- vlašské ořechy 1 hrst
- Datle 1 hrst
- vanilkový extrakt 1 lžička
- Javorový sirup 3 lžíce
- kešu ořechy (přes noc namočené ve vodě) 150 g
- Banán 1 ks
- kokosový olej 2 lžíce
- Granátové jablko 1/2 ks
Jediné, co musíte udělat den předem, je dát ořechy do vody, protože bez toho nikdy nedosáhnete úplně hladké konzistence krému. Já dělám dortík vždycky uplně maličký, to protože je opravdu sytý a nejlepší je čerstvý. Krém už můžete vyladit podle toho, na co máte chuť. Jednou přidejte banán a jindy zkuste třeba jahody. Pokud chcete velký dort, násobte.
Postup přípravy
- Nejdřív si připravte krustu – spodek dortu. Jednoduše rozmixujte ořechy a datle. Můžete přidat lžíci javorového sirupu.
- Jakmile směs bude dostatečně rozmixovaná, vyklopte ji do dortové formy a pěkně uplácejte na dně. Mačkejte pečlivě, ať vám později krusta drží pohromadě.
- Teď je na řadě krém. Pokud doma nemáte opravdu výkonný mixér, vezměte si do ruky tyčový. Ten to zvládne určitě.
- Do vysoké nádoby dejte kešu oříšky (bez vody), zbytek javorového sirupu, kokosový olej, banán a trochu vody. Začněte mixovat.
- Když se vám bude zdát, že je směs hustá a nejde moc mixovat, přidejte ještě trochu vody. Nepřežeňte to.
- Krém sice trochu ztuhne později v lednici, ale musí částečně držet tvar už když ho budete nalévat na krustu.
- Jakmile je krém na krustě, posypte ho semínky z granátového jablka a dejte aspoň na hodinku do lednice.