Suroviny
- rajče 1 kg
- cibule 1 kus
- pomerančový džus 1 kus
- bazalka 1 špetka
- vývar 1 dávka
- hřebíčky 2 kus
- bobkový list 2 kus
- celá skořice 1 dávka
- pepř 1 dávka
- máslo 125 g
- rajský protlak 5 lžice
- česnek 1 kus
Postup přípravy
1. Kilo rajčat povařím cca dvě minuty a po vyndání oloupu. Do hrnce dám celou nakrájenou cibuli a tu orestuji na půlce másla. Přidáme tři stroužky česneku plus pět lžic protlaku, rajčata a dále pořádně orestuji. Pak přidám bazalku a zaliju litrem vývaru.2. Na pánev si nalijeme litr pomerančového kvalitního džusu. Do džusu přidám 2 hřebíčky, 2 bobkové listy, celou skořici a pár kuliček pepře. Vaří se do té doby, než se objem tekutiny zredukuje na půlku.3. Z džusu vyndám všechno koření a redukci naliju do polévky. Osolím, opepřím a nechám vše povařit. Poté polévku rozmixuji a přilévám smetanu. Dochutím, podávám. Teplota: 160 a 100 °CVhodné pro vegetariány: anoPočet porcí: 4 a víceObtížnost: pro začátečníkyNárodní kuchyně: mezinárodníDoba přípravy: 1–30 minutČas vaření: 1–2 hodinyRecipe category: polévka/ restování/ vaření
Polévka:Rajčatovo-pomerančová polévka
postup:1. Kilo rajčat povařím cca dvě minuty a po vyndání oloupu. Do hrnce dám celou nakrájenou cibuli a tu orestuji na půlce másla. Přidáme tři stroužky česneku plus pět lžic protlaku, rajčata a dále pořádně orestuji. Pak přidám bazalku a zaliju litrem vývaru.2. Na pánev si nalijeme litr pomerančového kvalitního džusu. Do džusu přidám 2 hřebíčky, 2 bobkové listy, celou skořici a pár kuliček pepře. Vaří se do té doby, než se objem tekutiny zredukuje na půlku.3. Z džusu vyndám všechno koření a redukci naliju do polévky. Osolím, opepřím a nechám vše povařit. Poté polévku rozmixuji a přilévám smetanu. Dochutím, podávám.