Suroviny
- uzená slanina (proužky) 200 g
- olej 1 lžíce
- bažant (pokud možno kohout a slepice, oškubaný, očištěný, rozčtvrcený) 2 ks
- cibule (oloupaná a nakrájená na čtvrtky) 2 ks
- česnek (oloupaný a nasekaný) 2 stroužky
- řapíkatý celer (nasekaný) 4 stonky
- loupaná rajčata 400 g
- kuřecí vývar (horký) 300 ml
- rajský protlak 2 lžíce
- worcesterová omáčka 2 lžičky
- cukr krupice 2 lžičky
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- hladkolistá petržel několik lístků
Postup přípravy
- Rozehřejte troubu na 160 °C, u plynové na stupeň 3. Na hlubokou pánev dejte olej a slaninu a opékejte na mírném ohni pár minut. Přidejte bažanta a opékejte díly, aby se zbarvily dohněda. Spolu se slaninou je dejte do zapékací mísy.
- Na pánev dejte cibuli a několik minut ji poduste. Přidejte česnek a celer a opékejte 2–3 minuty. Teď přidejte vývar, rajčata, protlak, worcesterovou omáčku a cukr. Uveďte do varu a potom vše dejte do zapékací mísy. Mísu přikryjte pokličkou, dejte do předehřáté trouby a pečte 45 minut. Potom poklici sejměte a pečte dalších 15–25 minut, dokud nebude maso měkké. Před podáváním nechte asi 10 minut odpočívat, potom posypte petrželkou a servírujte s uvařenými bramborami a pórkem.
- TIP: Pro snadnější servírování můžete maso, až bude vychladlé tak, aby se dalo vzít do ruky, vyndat a sundat ho z kostí. Potom maso vložte zpět do mísy a na plotně důkladně prohřejte.
- Pokud nemáte náladu na divočinu, můžete tenhle recept použít i pro kuře (1,75 kg), jen musíte na vaření přidat 30–40 minut.