Suroviny
- lasagne 1 balení
- maso 500 g
- krájená rajčata 1 plechovka
- protlak
- cibule
- cukr krupice 3 PL
- kečup 100 g
- tavený sýr 100 g
- sýr eidam 500 g
- parmezán 100 g
- mléko 300 ml
- zakysaná smetana 200 g
- hladká mouka 3 PL
- muškátový oříšek
- sójová omáčka
- oregano
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Na pánvi si na oleji osmažíme cibulku, přidáme mleté maso a orestujeme, osolíme, opepříme a pokapeme trochou sójové omáčky. Přidáme plechovku rajčat, rajský protlak a trochu kečupu a necháme chvíli provařit. Dochutíme oreganem, solí, pepřem a přidáme trochu cukru. V druhém hrnci si připravíme bešamelovou omáčku. Do rozpuštěného másla přidáme hladkou mouku a chvíli osmahneme. Poté začneme přilévat po troškách mléko a čekáme, až bude mít omáčka správnou konzistenci. Nakonec dochutíme solí, pepřem, trochou muškátového oříšku, necháme v omáčce rozpustit tavený sýr a vmícháme zakysanou smetanu.
- V zapékací míse klademe postupně na sebe vždy vrstvu těstovin, na ni rajčatovou omáčku, poté bešamel a posypeme nastrouhaným sýrem. Pozor! První vrstvu musíme začít rajčatovou omáčkou. Naopak poslední vrstvu zalejeme jen bešamelem a posypeme nastrouhaným sýrem. Pečeme na 180 °C zhruba 40 minut, dokud nezačnou okraje poslední vrstvy chytat zlatavou barvu.