Arašídová omáčka
- česnek 2 stroužky
Arašídová omáčka
- arašídové máslo 125 g
- kokosové mléko 400 ml
- sójová omáčka 2,5 lžíce
- sůl 1/2 lžičky
- limetková šťáva 2 lžíce
Jarní závitky
- sůl 1 lžička
- pepř 1 lžička
- glutamát 2 lžičky
- vepřové maso 300 g
- rostlinný olej 200 ml
- sladkokyselá omáčka
Postup přípravy
- Jarní závitky: Houby namočte na hodinu do vlažné vody, nudle na 30 minut (zvlášť). Poté nudle slijte, vymačkejte z nich přebytečnou vodu a nasekejte zhruba na osmicentimetrové kousky. Houby slijte a nasekejte nadrobno. Dva ručníky namočte do studené vody a vyždímejte je. Jeden rozložte na pracovní plochu, na něj vyskládejte rýžový papír, zakryjte vlhkým ručníkem a nechte 15 minut placky nasáknout vlhkost. Změknou, budou tvárné, ale zároveň zůstanou suché. Mrkev nebo kedlubnu nakrájejte na tenké nudličky, cibuli nadrobno, zelí nakrouhejte. Jidášovo ucho, mrkev, cibuli, drcený česnek, mungo klíčky, kedlubnu nebo zelí promíchejte s nudlemi, přidejte vejce, sůl, pepř a glutamát, promíchejte, vmíchejte maso a nechte 10 minut odležet. Před balením odstraňte vrchní ručník a připravte si jeden papír. Lžící odeberte trochu směsi, vložte ji doprostřed papíru, přeložte levý a pravý okraj do středu, přetáhněte přes ně spodní okraj, přimáčkněte a zarolujte. Při každém otočení směs v papíru stlačte, ať je rolka pevná. Pokračujte stejným způsobem i s dalšími papíry. Polovinu oleje rozpalte v hrnci či pánvi, vložte rolky a každých 30 vteřin je o čtvrtku otočte, tím se osmaží ze všech stran. Vyjměte, nechte okapat na papírové utěrce a nechte zchladnout. Olej vylijte. Do hrnce či pánve vlijte zbylý olej a stejným způsobem rolky znovu usmažte dozlatova, budou krásně křupavé, podávejte s omáčkou.
- Kuřecí satay: Kuřecí prsa nakrájejte na nudličky a napíchejte je na špejle. V misce smíchejte tmavou sójovou omáčku s medem a rozpuštěným máslem a směsí potřete kuřecí špízy. Špízy grilujte z obou stran nebo je můžete opéct na pánvi. Ihned podávejte posypané drcenými arašídy, koriandrem, nasekanou cibulkou, limetkou a arašídovou omáčkou.
- Arašídová omáčka: V malé pánvi na mírném ohni rozpalte slunečnicový olej, na kterém nechte zesklovatět cibuli s česnekem a chilli papričkami. Poté do pánve přidejte kokosové mléko, arašídové máslo a přiveďte za stálého míchání k varu. Jakmile omáčka začne vřít, stáhněte ji z ohně a po mírném vychladnutí promixujte tyčovým mixérem. Omáčku dochuťte šťávou z limetky a solí. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu – omáčka zhoustne.
- Zelný salát: Mrkev nakrájejte na tenké nudličky, zelí nakrouhejte natenko. Promíchejte se solí, cukrem a octem a nechte 10 minut odstát. Zelenina zkřehne, ale zůstane křupavá.