Suroviny
- vepřová panenka 1,6 kg
- brambory 1,5 kg
- česnek 6 paliček
- sádlo 3 PL
- olivový olej
- nakládaný zelený pepř 3 ML
- smetana ke šlehání 150 ml
- smetana (12%) 150 ml
- máslo 15 g
- cibule 1
- rozmarýn
- tymián
- šalvěj
- dijonská hořčice 1 PL
- směs koření (na brambory)
Postup přípravy
- Oloupeme pět až šest stroužků česneku, které rozmačkáme do misky. K česneku přidáme dvě lžíce olivového oleje, jednu polévkovou lžíci dijonské hořčice, nasekané lístky tymiánu, šalvěje, rozmarýnu, čtyři špetky soli a špetku mletého pepře. Vzniklou směsí natřeme celou panenku, zabalíme ji do potravinářské folie nebo alobalu a necháme marinovat cca 5–6 hodin v lednici. Umyté brambory i se slupkou nakrájíme na drobné měsíčky, vyrovnáme je na plech, posypeme kořením dle chuti a lehce potřeme olivovým olejem. Celé paličky česneku očistíme rukou od zbylých suchých slupek a kořínků, co nejvíce to půjde. Takto vcelku očištěné paličky česneku přidáme na plech společně s brambory a pečeme v troubě, dokud nejsou brambory dozlatova opečené (cca 30 minut na 180 °C).
- Mezitím, co máme brambory v troubě, si marinovanou panenku nakrájíme na cca 3–4 cm silné plátky. Na pánvi necháme rozpustit sádlo, na kterém doměkka opečeme vepřovou panenku z obou stran. Po dopečení můžeme panenku nandávat na talíř, popřípadě plátky na chvíli zabalíme do alobalu, aby nám panenka úplně nevychladla.
- Do výpeku na pánvi přidáme máslo a najemno nasekanou cibuli, kterou za stálého míchání cca 5 minut smažíme. Poté přidáme tři čajové lžíce nakládaného zeleného pepře a zalejeme 150 ml 12% smetany a 150 ml šlehačky. Necháme dvě minuty provařit. Hotovou panenku naservírujeme na talíř s opečeným česnekem a brambory. Pepřovou omáčku doporučuji podávat bokem v omáčníku a každý host si dá podle své chuti.
Autor receptu: David Pelíšek