Těsto
- polohrubá mouka 300 g
- cukr 150 g
- vanilkový cukr 1 kus
- rum 4 lžíce
- kakao 6 lžic
- vejce 3 kusy
- mléko 1 hrnek
- olej 4 lžíce
- máslo (nebo tuk na pečení) 150 g
- káva (Velvet) 4 lžíce
- rybízový džem 1 větší sklenice
poleva
- čokoláda na vaření 2 kusy
- zakysaná smetana 800 ml
Překvapení
- mražené lesní plody dle potřeby
- kukuřičný škrob dle potřeby
- ovoce dle potřeby
- cukr dle potřeby
Postup
- Těsto: Vše sypké smícháme dohromady, tekuté též, poté postupně promísíme dohromady. Nalejeme na plech – buď promastíme olejem, máslem a vysypeme polohrubou moukou nebo dáme pečící papír, dáme péct na 160 stupňů cca 15 minut. Hlídáme barvu a vůní. Vychladlé upečené těsto potřeme rybízovou marmeládou.
- Poleva: Čokoládu necháme rozpustit ve vodní lázni a vmícháme k ní zakysanou smetanu pokojové teploty. Touto polevou potřeme moučník a dáme vychladit.
- Překvapení: Mražené ovoce dáme do hrnce a necháme rozvařit, osladíme, zahustíme kukuřičným škrobem rozmíchaným s trochou vody, pořádně mícháme a necháme chvíli provařit. Dáme lehce vychladnout a zdobíme jím moučník.
Autor receptu: Martin Dvořák