Sýrová roláda
- vejce 2 ks
Domácí houstičky
Postup přípravy
- Sýrová roláda: Sýr eidam vložíme do sáčku, zavážeme na uzlík a dáme vařit do hrnce s teplou vodou. Vaříme 15 minut, dokud sýr není úplně změklý. Mezitím si připravíme pomazánku. Z taveného sýra, uvařených vajec, červené papriky a salámu nakrájené na malé kostičky a kudrnatou petrželkou uděláme náplň, kterou dochutíme solí a pepřem. Uvařený sýr vytáhneme z pytlíku a okamžitě rozválíme na tenký plát. Na sýr naneseme pomazánku a zabalíme jako roládu. Poté zabalíme do alobalu a dáme do lednice odpočinout.
- Domácí houstičky: Mouku prosejeme do mísy, vmícháme sůl a zaděláme kvásek z droždí, šálku vlažného mléka, cukru a lžičky mouky. Přidáme zbylé vlažné mléko, tuk, rozšlehané vejce, promícháme a na pomoučněném vále vypracujeme hustší těsto. Vložíme do mísy, posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
- Vykynuté těsto rozkrájíme na osm částí, každou z nich pak ještě na tři kousky, na pomoučněném prkénku je rozválíme a vždy tři válečky spleteme do housky. Pečivo rozložíme na pomaštěný plech, necháme chvilku kynout, pak potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme solí, mákem, kmínem, sezamem nebo vločkami a v předehřáté troubě na 210–220 °C pečeme do zlatova.