Suroviny
- rohlík 6
- kořenová zelenina
- cibule 1
- bobkový list
- hrubá mouka 100 g
- zakysaná smetana
- hladká mouka
- hořčice
- halali
- špek
- sůl
Postup přípravy
- Hovězí maso prošpikujeme, opečeme prudce na oleji. Poté maso vyndáme a na výpek dáme nakrájenou cibuli, kterou osmahneme dozlatova. Dále přidáme kořenovou zeleninu, bobkový list, nové koření, osolíme a orestujeme. Pak přidáme směs halali a opět restujeme. Přidáme maso, zalijeme vývarem a vaříme až je maso měkké. Maso opět vyndáme a vývar se zeleninou přelijeme přes cedník. Zeleninu propasírujeme nebo rozmixujeme a dáme zpátky do vývaru. Přidáme mouku s vodou a zahustíme. Nakonec přidáme smetanu sladkou a zakysanou, hořčici a dochutíme.
- Karlovarský knedlík:Rohlíky rozkrájíme na malé kostičky, přidáme petrželku, sůl a mouku. Oddělíme bílky od žloutků. Žloutky smícháme s mlékem, rozmícháme, nalijeme na rohlíky, zamícháme a necháme chvíli stát (5 až 10 minut). Mezitím uděláme z bílků sníh a zamícháme ho do směsi. Směs na karlovarský knedlík rozdělíme na dvě poloviny, vyklopíme na potravinovou fólii, vytvoříme tvar knedlíku, zabalíme a vaříme ve vodě asi 20 minut.