Omáčka
- vývar 400 ml
Švédské kuličky
- vepřové maso 300 g
- vejce 1
- mléko 100 ml
- strouhanka 75 g
- cibule 1
- olej 1 PL
- bylinky 1
- sůl 1
- pepř 1
- muškátový oříšek 1 ML
- koření nové 1 ML
Postup přípravy
- Cibuli nakrájíme na co nejjemnější kostičky a orestujeme doměkka a dozlatova. Hotovou cibulku spolu s větší částí čerstvých bylinek a všemi ostatními ingrediencemi na masové kuličky v míse smícháme. Mokrýma rukama vytvarujeme stejné kuličky a na velké široké pánvi se silným dnem pomalu smažíme na přepuštěném másle nebo na oleji ze všech stran přibližně 10–15 minut. Varianta druhá je kuličky umístit do zapékací mísy, pokapat olejem, trochu s nimi zatřást, aby se olej po nádobě i kuličkách rozetřel, a péct ve vyhřáté troubě na 180 °C dozlatova asi 10 minut.
- Do malého hrnce dáme vývar, smetanu, mouku, šťávu z citronu, sůl, zamícháme a zahříváme. Jestli se kuličky mezitím dopekly nebo dosmažily, odstraníme přebytečný tuk z nádoby, seškrábneme zbylý výpek a přidejte ho do hrnce s omáčkou. (Pokud jsme smažili na pánvi, můžeme omáčku připravit tam a využít všechno aroma z výpeku, to je totiž jedna z nejcennějších ingrediencí v kuchyni.)
- Omáčku přivedeme k varu, stáhneme a mírně vaříme, redukujeme, dokud nebude mít omáčka správně hustou konzistenci, aby se zachytila na kuličkách. Dochutíme solí, pepřem, popřípadě podle chuti okyselíme a můžeme servírovat s bramborovou kaší nebo vařenými bramborami, omáčkou, brusinkovým džemem a posypané zbylými bylinkami.