Suroviny
Postup přípravy
- Česnek si oloupeme. Oddělíme si cca pět stroužků a dáme si je bokem na později. Zbytek rozmačkáme vařečkou nebo čepelí nože. Do hrnce vložíme máslo a necháme ho rozpustit, potom přidáme nadrcený česnek a lehce osmažíme – pozor, ať moc neztmavne, polévka by nebyla správně světlá a česnek by mohl zhořknout. Potom přidáme mouku a uděláme jíšku. Do jíšky nalijeme připraveny studený vývar a necháme to projít varem cca 15–20 minut. Potom polévku na chvíli odstavíme, vezmeme si mixér s nožem a polévku rozmixujeme. Přidáme smetanu, nastrouháme trochu muškátového oříšku (cca menší půlku), dochutíme trochou bílého pepře, znovu necháme polévku chvíli povařit a na závěr ji znovu prošleháme mixérem.
- Zbylý česnek nakrájíme na plátky a osmažíme je zlehka do zlatova na másle. Potom si nakrájíme rohlík na kolečka a z obou stran je osmažíme a posypeme parmezánem. Krutonky a česnek vložíme do polévky, a ještě ji ozdobíme petrželovou natí.