Škvarková pomazánka
- plnotučná hořčice 3 PL
- vejce 3
- škvarky 300 g
- sůl
- pepř
- česnek
- kyselé okurky
- sterilované feferonky
Postup přípravy
Škvarková pomazánka
- Škvarky pomeleme. Dáme je do misky, přidáme pokrájená nebo hrubě nastrouhaná vejce, jemně pokrájenou světlou část lahůdkových cibulek, hořčici dle chuti, sůl, pepř a promícháme.
- Na chuti každého pak záleží, zda přidá do pomazánky ještě drobně pokrájenou kyselou okurku, nastrouhaný česnek či nasekanou feferonku. Do pomazánky můžeme přidat i trochu sádla, pokud by se nám špatně roztírala. Záleží totiž i na kvalitě samotných škvarků, do jaké míry jsou vyškvařené.
Domácí chleba
- Do vlažné vody dáme kostku cukru, rozdrolíme droždí a necháme ho nakynout. Do mísy dáme mouku, sůl, kmín a promícháme. Přidáme olej a kvásek z vody a droždí. Vypracujeme hladké těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 45 minut.
- Bochánek vykynutého těsta necháme přikryté utěrkou opět kynout asi 30 minut. Předehřejeme si troubu na 225 °C, bochánek na povrchu třikrát nařízneme ostrým nožem, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem, dáme péct do spodní části trouby na 15 minut, potom teplotu snížíme na 200 °C a ještě 25 minut dopékáme.
Autor receptu: Ondřej Cícha