Sekaná
- maso 1 kg
Zeleninový salát
- okurka 1
- rajče 12 ks
Zeleninový salát
- olivový olej ( - volitelné ) 2 PL
Postup přípravy
- Sekaná: Do větší mísy dejte nakrájené rohlíky a zalijte je mlékem. Na pánvi osmahněte cibulku dozlatova. V další míse prohnětete sekanou a přidejte dvě vejce, osolte, opepřete a zamíchejte. Následně přidejte osmahlou cibulku. Opět důkladně promíchejte. Nakonec přidejte rozmočené rohlíky, které předtím trochu vyždímejte. Případně přidejte mléko z rohlíků. Do vymazané a vysypané (nejlépe strouhankou) bábovkové formy dejte část směsi, následně vložte celá vajíčka, opečený párek a okurky a přikryjte zbytkem masové směsi. Formu zakryjte alobalem a vložte do trouby vyhřáté na 220°C a pečte 45 minut.
- Pyré: Celer, brambory a česnek vsypte do hrnce s osolenou vroucí vodou a vařte 10–15 minut, dokud celer a brambory nezměknou. Sceďte, rozšťouchejte, přidejte vroucí smetanu a máslo a měchačkouo nebo pevnější metlou našlehejte do kaše. Podle chuti ji osolte a podávejte polité máslem.
- Zeleninový salát: Ledový salát omyjeme, necháme okapat a natrháme na kousky. Omyjeme rajčátka, oloupeme okurku, kterou nakrájíme na proužky. Slijeme konzervy se zeleninou. Na pánvi nasucho opražíme sezamová semínka. Salát dáme do mísy. Přidáme zbývající zeleninu a promícháme, posléze zakápneme olejem anebo přidáme majonézu a opět opatrně promícháme. Dáme do lednice. Před podáváním posypeme praženými sezamovými semínky.