Head
Postup přípravy
- Nejprve si připravíme domácí smetanový sýr (lučinu), jelikož se musí minimálně dvě hodiny nechat okapat. V misce smícháme jogurt, smetanu a sekané bylinky, dáme do utěrky na cedník a necháme okapat nejlépe do druhého dne.
- Vepřovou panenku podélně opatrně rozřízneme a jemně naklepeme, vzniklý plát osolíme a opepříme. Poklademe plátky anglické slaniny a baby špenátu. Zarolujeme, zpevníme 3-4 párátky a nakrájíme na špalíčky. Vzniklé špalíčky orestujeme prudce na pánvi a dáme do pekáče.
- Brambory omyjeme, rozpůlíme a vložíme do pekáče spolu s panenkou. Zapékáme půl hodiny v troubě vyhřáté na 180°C, teprve těsně před koncem pečení odkryjeme.
- Na výpeku opečeme pokrájené žampiony, přidáme smetanu a dochutíme omáčku dle libosti. Podáváme k masu a příloze. Domácí sýr je chutný jako dip.