Suroviny
- řeřicha 60 g
- máslo 120 g
- olej 30 g
- šalotka 50 g
- tymián
- tymián citronový
- vejce 4
- muškátový květ
- hladká mouka 200 g
- mléko 0.8 l
- smetana ke šlehání 150 g
- pohanka 50 g
- strouhanka 160 g
- mrkev 100 g
- sýr gouda 100 g
- sůl 15 g
- zeleninový vývar
- bílý pepř
Postup přípravy
- Na másle s přidáním oleje orestujeme oloupanou, nakrájenou šalotku dorůžova, dáme hladkou mouku, orestujeme, zalijeme mlékem, zeleninovým vývarem, osolíme, přidáme muškátový květ, provaříme a pak přidáme řeřichu a ponorným mixérem rozmixujeme na hladký krém, přidáme smetanu na zjemnění.
- Potom si vyrobíme kroketu z pohanky, kterou uvaříme v zeleninovém vývaru doměkka, dáme oloupanou a nahrubo nastrouhanou mrkev, orestujeme na másle s oloupanou, nakrájenou šalotkou, orestujeme a necháme prochladnout. Přendáme do mísy a po prochladnutí doplníme nastrouhaným sýrem, spojíme vejcem, strouhankou, solí a pepřem, propracujeme a tvoříme kuličky o váze 35 g, které obalíme v trojobalu a usmažíme do zlatavé barvy. Při podávání polévky dáme kroketu a ozdobíme zakysanou smetanou a snítky řeřichy.