Losos
- losos 2-3 ks
Houbová omáčka
- víno 50 ml
- kuřecí vývar 150 ml
Brambory
- cibule 1 ks
- smetana ke šlehání 100 ml
Houbová omáčka
Brambory
Houbová omáčka
Postup přípravy
Lososa omyjeme a pokapeme limetkovou šťávou a olivovým olejem. Okořeníme a posypeme sezamem. Pečeme 20 minut na pečicím papíru v troubě předehřáté na 170°C.
Panenku omyjeme, odblaníme a podélně rozřízneme. Naplníme slaninou, čerstvým sýrem a sýrem s modrou plísní. Rozříznutou panenku spojíme pomocí párátek či nitě. Potřeme olivovým olejem. Opepříme, osolíme, okořeníme. Necháme uležet v lednici. Poté necháme zatáhnout na pánvi z obou stran. Dále panenku vložíme do pekáčku, lehce podlijeme vodou a olivovým olejem a dopékáme ji 20 až 25 minut v předehřáté troubě na 170-180°C.
Brambory omyjeme a oloupeme, batáty taktéž. Klasické brambory si nakrájíme na kostičky, polovinu batátů také. Druhé dva batáty necháme vcelku, ale vaříme společně s brambory na kostičky. Brambory zalijeme vodou, osolíme a vaříme doměkka. Dále si osmažíme cibulku a jarní cibulku, abychom jsme jí poté mohli přidat k bramborám. Batáty, které jsme ponechaly vcelku, nakrájíme na kolečka, která orestujeme na pánvi a použijeme na ozdobu. Uvařené brambory slijeme, rozšťoucháme, zalijeme smetanou a přidáme cibulku. Dosolíme.
Pepřová omáčka: Pepř lehce orestujeme, přidáme 100 ml vývaru, smetanu, dochutíme solí a pepřem. Dle potřeby zahustíme.
Žampionová omáčka: Cibulku nakrájíme najemno, žampiony pokrájíme, přidáme 150 ml vývaru, 50 ml bílého vína, sůl, kmín, pepř. Povaříme, přidáme pár lžic smetany. Nakonec přidáme petrželku.