Suroviny
- vejce 5 ks
- vepřové maso 400-450 g
- tymián pár
- šalvěj 4
- muškátový květ
- kmín
- panko strouhanka
- hladká mouka
- mléko
- sůl
- pepř
- slanina
- sůl
- pepř
Postup přípravy
Mleté maso dochutíme dalšími ingrediencemi a polovinu množství rozmixujeme na mazlavější fáš, pak lépe ulpí na vajíčku.
Vajíčko vložíme do vroucí vody a necháme ho sedm minut vařit. Následně vejce rychle deset minut chladíme ve vodě, kam přidáme led. Pak můžeme začít loupat, ale opatrně.!
A začneme s obalováním, vejce nesmí nikde prokukovat, jde nám o pěkně tenkou, ale souvislou vrstvu. Uhladíme a položíme do hladké mouky, oklepeme. Poté vložíme do rozšlehaného vajíčka s mlékem, necháme okapat, nakonec obalíme v panko strouhance.
Smažíme tři až čtyři minuty ideálně ve friťáku: Olej by měl vysokou teplotu (185 – 190°C). Vejce občas obrátíme, barva by měla byt zlatohněda. Po usmažení vejce necháme ještě dvě minutky odpočívat, ať dojdou. Poté je rozkrojíme velmi ostrým nožem, pak už jen posypeme krystalky soli a opepříme.
Hotová vejce podáváme s libovolným salátkem.