Postup přípravy
Focaccia: Do vlažné vody rozdrobte droždí a mícháním ho nechte rozpustit. Přidejte trochu mouky a tu opět úplně rozmíchejte, aby se nedělaly hrudky. Nakonec zlehka vmíchejte i zbytek mouky a vypracujte hladké těsto. To překryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě pořádně vykynout.
Troubu zapněte asi na 220 stupňů. Pracovní desku poprašte moukou, vyklopte na ni nakynuté těsto a dlaněmi ho zlehka, ale důkladně propracujte. Těsto je krásně nadýchané, pružné a měkké. Rozdělte ho na dvě části a vytvarujte dva bochánky. Ty položte na plech vyložený pečicím papírem, zalijte olivovým olejem a nechte je ještě chvilku kynout.
Pak prsty z bochánků vypracujte asi 2 cm silné placky, ty znovu polijte olivovým olejem, posolte hrubou mořskou solí a bříšky prstů oboje zapracujte do těsta – jako byste do něj chtěli dělat důlky. Takto připravené placky nechte buď tak, nebo na ně dejte pár oliv (případně jiných surovin), vložte do trouby a nechte je asi 10–15 minut péct dozlatova (podle trouby).
Česnekové bylinkové máslo: Povolené máslo vložte se všemi přísadami do velké misky. Elektronickým šlehačem nebo vidličkou vpracuje přísady do másla. Do plastové fólie nebo voskového papíru lžící přesuneme máslo, které zabalíme do úhledného válečku a necháme ztuhnout v ledničce.